Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Darmanović – Havisto: Evropskoj uniji je potreban region Zapadnog Balkana

Darmanović – Havisto: Evropskoj uniji je potreban region Zapadnog Balkana
Datum objave 01.10.2019 11:00 | Autor MVP | Izvor: Ministarstvo vanjskih poslova

Ispis Štampaj stranicu


MVP
Integracija Zapadnog Balkana u EU doprinijeće cjelovitosti Evrope, a Crna Gora je spremna da u punom kapacitetu doprinese tom cilju. Evropskoj uniji je potreban region Zapadnog Balkana – ocijenjeno je na sastanku ministara vanjskih poslova Crne Gore i Finske prof. dr Srđana Darmanovića i Peka Havista koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori. 

Šef crnogorske diplomatije je kazao da Crna Gora i Finska imaju izuzetno dobre odnose, dodajući da zvanični Helsinki snažno podržava evropsku integraciju Regiona.

Prisustvo EU na Zapadnom Balkanu je od krucijalnog značaja, a ulazak Crne Gore u EU logičan slijed integracionog procesa, nakon realizacije punopravnog članstva u NATO – ocijenio je ministar Darmanović.

Ministar Havisto je naglasio da će Finska kroz predsjedavanje Savjetom EU i u drugim okvirima nastaviti da na najvišim adresama promoviše značaj integracije Crne Gore i Regiona u EU.
MVP


Očekujemo da će pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom biti otvoreni na jesen ove godine. Evropskoj uniji je potreban region Zapadnog Balkana – istakao je Havisto.

Sagovornici su ukazali na važnost priključivanja Crne Gore radu Evropskog centra izvrsnosti za suprostavljanje hibridnim prijetnjama, sa sjedištem u Helsinkiju, u maju ove godine, koji je od suštinske važnosti za zajedničko djelovanje u pravcu stabilnijeg i bezbjednijeg okruženja.

Pohvaljena je univerzitetska, ali i saradnja u oblastima energetike i turizma, koja je osnažena uvođenjem čarter avio linija Helsinki – Tivat.

Tokom razgovora, ministri su razmijenili mišljenja o aktuelnim kretanjima u Regionu i na globalnoj sceni.Ministarstvo vanjskih poslova