Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Pribilović: Odgovor na trenutne izazove vidimo u regionalnom udruživanju kapaciteta

Pribilović: Odgovor na trenutne izazove vidimo u regionalnom udruživanju kapaciteta
Datum objave 01.10.2019 14:50 | Autor MJU

Ispis Štampaj stranicu


Ministarka javne uprave, Suzane Pribilović, učestvuje na Političkom dijalogu na visokom nivou na temu izazova u javnoj upravi u zemljama zapadnog Balkana, koji se se ovih dana održava u Ljubljani. Konferenciju organizuje ReSPA (Regionalna škola za javnu upravu), a domaćin je ministar javne uprave Republike Slovenije, Rudi Medved.

,,U proteklih nekoliko godina ostvarili smo značajan progres u reformi javne uprave, koja je bila praćena konstantnim unapređenjem demokratije i usklađivanja pravnog sistema sa evropskom legislativom i najboljom praksom.  Ovdje posebno želim da istaknem ulogu RESPA-e koja je pružala podršku crnogorskoj administraciji u ovim izazovnim procesima, posebno u procesu optimizacije. Svjesni smo da ovu zahtjevnu agendu ne možemo realizovati sami. Stoga, odgovor na trenutne izazove vidimo u regionalnom udruživanju kapaciteta i zato posebnu zahvalnost upućujem RESPI koja nas često okuplja i koja je stvorila platformu za razmjenu iskustava koja su ključna za kvalitet i nastavak započetih procesa'', kazala je ministarka Pribilović. 

Domaćin konferencije, slovenački ministar javne uprave Rudi Medved istakao je da svi okupljeni imaju zajedničku prošlost. „Prošli smo kroz različite društveno-političke sisteme, imali smo zajedničku državnu upravu. Osamdeset godina zajedničke istorije ogleda se u zajedničkim izazovima u javnoj upravi, a ako se Evropska unija zasniva na povezanosti zemalja sa različitim upravama, zemlje u regionu dijele zajedničku istoriju i tradiciju u oblasti birokratije'' – rekao je Medved izražavajući zadovoljstvo što dobra saradnja sa zemljama Zapadnog Balkana ostaje slovenački spoljnopolitički prioritet.

Važnost ReSpa-e u svijetlu reformi javne uprave u zemljama Zapadnog Balkana naglasio je ministar javne uprave i informacionog društva Republike Sjeverne Makedonije, Damjan Mančevski, koji istako da njegova vlada posvećuje posebnu pažnju izazovima javne uprave i digitalizaciji kroz nove projekte.

Direkorica ReSpa-e, Ratka Sekulović, istakla je odličnu saradnju između ReSpa-e i mnogih drugih institucija i organizacija u regionu i šire. Podsjetila je da je ReSpa u maju 2017. godine potpisala Memorandum o razumijevanju sa ministrom javne uprave Republike Slovenije, te da je taj dokument dokaz o tome  da se u regionu vodi Dijalog na viskom nivou.

Ministar javne uprave Republike Srbije i lokalne samouprave, Branko Ružić, naglasio je da je ReSpa obezbijedila umrežavanje ljudi koji rade isti posao: stvaraju javnu upravu koja će biti profesionalan, moderan, efikasan servis pružanja javnih usluga građanima. Zahvaljujući ovom umrežavanju, oni mogu dijeliti primjere dobre prakse i iskustva, kako bi se na lakši način nosili sa izazovima. Ministar Ružić zahvalio je kolegama iz Slovenije na prilici da uči od njih, dodajući da je ta podrška važna i zbog procesa integracije u Evropsku uniju. 

Ministar pravde Bosne i Hercegovine, Josip Grubeša, istakao je da je organizovanje ovakve konferencije jasan znak da su države članice EU spremne da svojim iskustvom i znanjem u procesu reformi pomognu zemljama zapadnog Balkana. Prema njegovim riječima, BiH se i dalje suočava sa brojnim izazovima kada je u pitanju reforma javne  uprave, posebno u smislu nedostatka političke volje i spremnosti za nju, kao i nedostatka suštinskih kapaciteta. Stoga je, od velike važnosti održavati ovakve konferencije, smatra Grubeša, jer se regionalnom saradnjom i zajedničkim regionalnim aktivnostima može postići mnogo više i mogu  prevazići izazovi sa kojima se suočavaju.

Predstavnica Evropske komisije, Ritva Heikinen, kazala je da je Politički dijalog jedinstvena prilika da se analizira prethodnih pet godina razvoja reforme javne uprave u zemljama Zapadnog Balkana i da se razmotre prioriteti za budućnost. Ona je, takođe, naglasila da  proces reforme javne uprave zahtjeva dugoročnu posvećenost. Vrlo je moguće da se partnerske Vlade, posebno iz istog regiona, suočavaju sa sličnim izazovima, zbog toga je vrlo važna razmjena informacija.

Direktorica odjeljenja za javnu upravu u Albaniji, Albana Kočiu, kazala je da je reforma uvijek dio razgovora, posebno kada je riječ o tome šta Albanija treba da postigne kako bi postala članica EU. 

Politički dijalog posvećen je reformi javne uprave (RJU) i predstavlja priliku da ministri zaduženi za reformu javne uprave razgovaraju o brojnim pitanjima i modalitetima  dalje saradnje na nivou regiona i šire. Pored ministara zemalja zapadnog Balkana i članova upravnog odbora ReSPA-e, ovaj događaj okuplja i visoke predstavnike Evropske komisije, OECD / SIGMA, CEF-a.

U okviru Dijaloga prezentovana su slovenačka iskustva u modernizaciji javne uprave, kao i dostignuća i izazovi u procesu reforme javne uprave Zapadnog Balkana.

MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE