Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Purišić: Započete investicije u domove za stare vrijedne 22 miliona eura

Objavljeno: 02.10.2019. 16:29 Autor: mrss
U Domu starih „Grabovac“ u Risnu danas je obilježen Međunarodni dan starijih osoba 01. oktobar i jubilej – 50 godina postojanja ove ustanove. Tim povodom u Domu starih boravio je u radnoj posjeti ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić sa saradnicima.

Ministar je izrazio zadovoljstvo što u godini kada Dom starih u Risnu obilježava značajan jubilej ima priliku da zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave i upravom Doma, svečano otvari Dnevi boravak za demenciju. 
   
“Stvoreni su jedinstveni uslovi u našoj državi za osobe oboljele od demencije, kao i njihovo zbrinjavanje uz određene aktivnosti koje doprinose lagodnijem životu ove populacije.
  
Uspostavljanjem ove usluge poboljšaće se kvalitet života starijih, pružiti korisnicima potrebna zaštita i stvoriće im se uslovi nalik porodičnom okruženju“, kazao je ministar Purišić.

mrss

On je podsjetio da je prije desetak godina Dom starih u Risnu bio jedina ustanova u Crnoj Gori koja se bavi zbrinjavanjem starijih, iznemoglih, hronično oboljelih i invalidnih lica, čije su kapaciteti od 300 ležajeva svi popunjeni. 
 
„Danas, pored ovog doma, postoje još dva, u Bijelom Polju, kapaciteta 210 ležaja, sa 175 korisnika i u Pljevljima kapaciteta 61 ležaj, sa 53 korisnika. Podsjetiću i da je u toku izgradnja još dva doma za starija lica, u Glavnom gradu, vrijednog oko 12 miliona eura, kapaciteta 270 korisnika i u Nikšiću, vrijednosti preko 7 miliona eura“, istakao je Purišić.

Takođe, kako je dodao, započete su pripremne aktivnosti na izgradnji staračkih domova u Plavu i Rožajama, kapaciteta od po 60 ležajeva vrijednosti od po 1,2 milona eura. 
  
„Ovim aktivnostima podigli smo ukupan nivo kvaliteta usluga u sistemu socijalne zaštite kada je riječ o starijim sugrađanima i u ranijem periodu obezbijedili potrebne kapacitete za oko 1200 korisnika ove usluge. Za ove potrebe Vlada sa partnerima je opredijelila oko 22 miliona eura“, naveo je Purišić. 

Ministar je kazao i da je do sada otvoreno ukupno 11 dnevnih boravaka za starija lica u crnogorskim opštinama, čije usluge korsiti ukupno 140 korisnika.
  
„I u 2019. godini nastavljena je podrška pružanju usluge „Pomoć u kući za stare“ u 15 opština Crne Gore, sjevernog i centralnog regiona kroz angažman 120 geronto domaćica za oko 1200 korisnika“, kazao je Purišić. 

Ministar je kazao da je za devet mjeseci ove godine za 16.982 korisnika dodatka za tuđu njegu i pomoć iz budžeta je izdvojeno 10.793.328 eura, dok je u prethodnoj godini za 12 mjeseci izdvojeno 12.984.546 eura, za 15.196 korisnika. 
  
„Kroz angažman geronto domaćica, uz nastavak pružanja usluge „Podrška za život u zajednici“ i uz pomenuta materijalna davanja stvaraju se uslovi za ostanak starijih u prirodnom okruženju“, dodao je Purišić. 

Ministar je kazao i da je na osnovu navedenog briga o starijoj populaciji visoko u agendi prioriteta Vlade i Ministarstva rada i socijalnog staranja. 
  
„Nesporno je da su njega, podrška i pažnja neophodne starijim osobama. Stoga nas posebno raduje što smo danas u prilici da kroz nove sadržaje u Domu starih Risan korisnicima obezbijedimo lakši i bolji život“, zaključio je ministar. 

Predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović kazao je da se uspješna saradnja lokalne uprave i Doma starih „Grabovac“ ogleda u činjenici da će Opština Kotor za inicijalni period obezbijediti potrebna sredstva za prevoz lica kojima je ova vrsta pomoći neophodna, jer prepoznaju potrebu da se starijima obezbijedi što kvalitetniji život. 

mrss

Direktor Doma starih u Risnu Srđan Dragomanović kazao je da je u opremanje boravka za dementne osobe, koji sadrži multisenzornu salu i park uloženo 65.000 eura, da su urađeni po najvišim standardima i da se vodilo računa o svakom detalju.

Prilikom svečanog otvaranja Dnevnog boravka za dementne osobe ministar Purišić uručio je direktoru Doma licencu za obavljanje usluge Dnevnog boravka za stare i odrasle osobe.
   
MINISTARSTVO RADA I SOCIJALNOG STARANJA



Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?