Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Nuhodžić na otvaranju terenske vježbe: Crna Gora kao članica NATO-a uspostavlja efikasniji sistem za zaštitu građana

Objavljeno: 02.10.2019. 19:29 Autor: MUP
„Kada se pomene NATO, obično se pomisli na vojnu komponentu Alijanse. Međutim, NATO značajan dio svojih potencijala usmjerava na zaštitu i saniranje posljedica od katastrofa. To je aktivnost koja se vrlo često zaboravlja. Ova vježba je prilika da ukažemo i na tu dimenziju NATO-a. Nastavićemo da ulažemo maksimalne napore da, kao sistem, naše građane učinimo bezbjednijim i sigurnijim u zaštiti od različitih vrsta elementarnih i drugih nepogoda“, poručio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić na otvaranju terenske vježbe NICS MONTENEGRO 2019, koja se održava u okviru NATO programa „Nauka za mir i bezbjednost“.

Biro za odnose s javnošću Vlade CGMinistar je saopštio da je vježba prilika da dodatno unaprijedimo regionalnu saradnju i potvrdimo dobre međususjedske odnose i dobru komunikaciju u oblasti zaštite i spašavanja. „Cijenim da je ova vježba dokaz da je Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova kredibilan partner u realizaciji brojnih projekata koje finansira NATO, a država Crna Gora poštovana i uvažena članica Alijanse“, istakao je Nuhodžić.

U nastavku, ministar je uputio izraze zahvalnosti kancelariji NATO programa „Nauka za mir i bezbjednost“, koja je opredijelila sredstva u iznosu od 831.000€ za realizaciju projekta u Crnoj Gori, u okviru kojeg se održava ova vježba. „Ono što je posebno važno, jeste da će se prvi put u Crnoj Gori koristiti novi internet sistem, tzv. NICS sistem odnosno novi informacioni sistem za rukovođenje i koordiniranje u zaštiti i spašavanju. Ovaj softver će se integrisati sa postojećim nacionalnim sistemom i pomoći donosiocima odluka da, putem slike i video zapisa, donose bolje i kvalitetnije odluke u vanrednim situacijama“, naglasio je Nuhodžić.

Biro za odnose s javnošću Vlade CGEjup Turmus, jedan od rukovodilaca programa „Nauka za mir i bezbjednost“, je istakao zadovoljstvo što je Crna Gora prepoznala značaj unapređenja kapaciteta u oblasti vanrednih situacija. „Ovaj sistem će omogućiti Crnoj Gori i drugim zemljama učesnicama da razmjenjuju informacije mnogo brže, u poređenju sa tradicionalnim načinom komuniciranja“, naglasio je Turmus. Takođe, ukazao je na značajan doprinos mladih istraživača naučnika u Crnoj Gori, koji su kreirali mobilnu telefonsku aplikaciju 112, putem koje je omogućeno građanima i turistima da, u slučaju potrebe, imaju pristup svim hitnim službama.

Tema terenske vježbe NICS MONTENEGRO 2019, koja se u periodu od 01. do 04. oktobra 2019. godine sprovodi na lokacijama u Podgorici i Danilovgradu, je gašenje požara na otvorenom prostoru i testiranje najsavremenijih informacionih tehnologija za koordiniranje i rukovođenje u zaštiti i spašavanju. Pored predstavnika NATO-a, u vježbi učestvuju timovi iz Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kao domaćina vježbe. Značajnu ulogu imaju i predstavnici američkog Tehničkog instituta MIT (Massachusetts Institute of Technology).





MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?