Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković sa predstavnicima KfW: Projekti vrijedni 300 miliona eura podstakli rast i razvoj Crne Gore

Objavljeno: 02.10.2019. 21:21 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore
Projekti finansirani od strane Njemačke razvojne banke KfW, realizovani u Crnoj Gori i vrijedni oko 300 miliona eura, dali su snažan podsticaj politikama Vlade usmjerenim na razvoj, rast ekonomije i bolji život građana, ocijenjeno je na sastanku premijera Duška Markovića i direktora KfW za jugoistočnu Evropu i Tursku Kristofa Tiskensa.

Glavni sektori u kojima je KfW u protekle dvije decenije realizovala projekte bili su povezani sa zaštitom životne sredine, tačnije vodosnabdijevanjem i prečišćavanjem otpadnih voda, kao i održivim investicijama u oblasti energetike.

„Investicije u iznosu od preko 80 miliona eura u vodosnabdijevanje i infrastrukturu za otpadne vode koje su implementirane u priobalnim opštinama, kao i predstojeće ulaganje od 120 miliona eura snažna su podrška naporima Vlade da ojača održivi razvoj i ekologiju u zemlji“, kazao je premijer Marković.

Tiskens je pohvalio snažnu podršku Vlade realizaciji projekata i upoznao premijera sa tekućim i planiranim projektima u Crnoj Gori, kao i o prevazilaženju postojećih izazova koji se ogladaju u objektivnim ograničenjima na terenu i administrativnim procedurama. Direktor Tiskens je dosadašnju saradnju ocijenio uspješnom, a saopštio je da je KfW primio i dodatna grant sredstva iz Zapadnobalkanskog investicionog okvira od oko devet miliona eura koja će biti investirana u Crnu Goru.

Predsjednik Vlade je podsjetio na visok ekonomski rast od oko pet odsto, ostvaren uprkos mjerama fiskalne konsolidacije. Pozdravio je projekte vezane za postizanje energetske efikasnosti u javnim ustanovama, a u tom kontekstu istakao da je sektor energetike izuzetna šansa za investicije, prije svega u obnovljive izvore energije.

Sastanku su prisustvovali i ministri finansija i održivog razvoja i turizma Darko Radunović i Pavle Radulović, kao i njemački ambasador u Podgorici Robert Veber.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?