Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Majk Pompeo u CG: Premijer Marković – istorijska posjeta, državni sekretar – SAD nastavljaju da podržavaju Crnu Goru

Objavljeno: 04.10.2019. 19:47 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković i državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Majk Pompeo ocijenili su da je prva zvanična posjeta jednog američkog državnog sekretara našoj zemlji potvrda da dvije države njeguju prijateljstvo i savezništvo.

„Nakon posjete potpredsjednika [Majka] Pensa ovo je još jedan dokaz odličnih odnosa naše dvije zemlje i znak da SAD cijene naše savezništvo i konstruktivnu ulogu u regionu i šire“ – rekao je na zajedničkoj konferenciji za medije premijer Duško Marković ocijenivši prvu posjetu jednog američkog državnog sekretara Crnoj Gori istorijskom. Istu ocjenu izrekao je i sekretar Pompeo.

„U ime američkog naroda sa ponosom mogu reći da će SAD i dalje stajati uz narod Crne Gore, kao prijatelj, partner i saveznik“ – rekao je novinarima američki državni sekretar.

I premijer Marković i sekretar Pompeo izrazili su zadovoljstvo činjenicom da je Crna Gora članica NATO-a. Premijer je rekao da su u pripremama za članstvo naše zemlje SAD odigrale važnu ulogu, te da Crna Gora od članstva već uživa bezbjednosnu i ekonomsku korist.

U tom kontekstu američki državni sekretar je najavio do sada najvrjedniji sporazum o opremanju Vojske Crne Gore američkom vojnom opremom vrijednom 36 miliona dolara.

Gost je informisao javnost o liderstvu Crne Gore u konfrontaciji s opasnostima 21. vijeka. “Zahvaljujući našoj saradnji u oblasti cyber bezbjednosti s Crnom Gorom uspjeli smo da razvijemo zaštitu od najnovijeg ruskog softvera koji štiti milijarde uređaja širom svijeta”, rekao je sekretar Pompeo.

Američki državni sekretar je istakao da će Sjedinjene Američke Države nastaviti da podržavaju Crnu Goru na putu ka Evropskoj uniji, kao i da je od strateškog značaja da SAD i EU budu prisutne na Zapadnom Balkanu kako se ne bi ostavio prostor za one koji ne dijele naše zajedničke principe i vrijednosti. Istovjetnu ocjenu potrebe američkog prisustva u regionu iznio je i premijer Marković istakavši da u integracionom procesu moraju biti vrednovane zasluge svake države individualno.

Sekretar Pompeo zahvalio se Crnoj Gori na podršci u brojnim pitanjima rekavši da Crna Gora ne samo da podržava regionalnu stabilnost kao članica NATO-a, već dijeli američke prioritete i čitavom spektru vanjskopolitičkih pitanja.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?