Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Zasijedala Mješovita komisija za ekonomsku saradnju CG i Turske: Dobri međudržavni odnosi prostor su za dalje jačanje ekonomske saradnje

Objavljeno: 04.10.2019. 20:05 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Crna Gora i Turska dogovorile unapređenje saradnje u deset oblasti unutar trgovinskih i ekonomskih odnosa i zaključile sporazum o saradnji ministarstava nadležnih za sport i mlade. Na danas održanoj Petoj sjednici Mješovite komisije za ekonomsku saradnju Vlade Crne Gore i Vlade Republike Turske, kojom su kopredsjedavali potpredsjednik Vlade Crne Gore za ekonomsku politiku i finansijski sistem i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović i ministar sporta i omladine u Vladi Turske Mehmet Muharem Kasapoglu, ocijenjeno je da dvije države njegoju odlične političke odnose, te da obje strane vide prostor za dalje jašanje ekonomske saradnje.

Potpredsjednik Simović je ocijenio da je održavanje Konferencije još jedna potvrda da intenzivna ekonomska saradnja zauzima veoma važno mjesto u kontinuiranom snaženju bilateralnih odnosa Crne Gore i Republike Turske, koje odlikuje kvalitetan politički dijalog, međusobno razumijevanje i poštovanje. „Mješovita komisija, kroz redovne susrete, vrijedno radi na ispunjenju zadataka koji su joj povjereni kroz Sporazum o ekonomskoj saradnji dvije zemlje“ – kazao je potpredsjednik Simović.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore je konstatovao da je naša zemlja kroz kreiranje konkurentnog ambijenta za poslovanje, sa značajnim potencijalima u oblasti energetike, turizma, poljoprivrede i industrije, postala pouzdana i atraktivna investiciona destinacija.

„Da naši dogovori i usaglašeni protokoli nisu mrtvo slovo na papiru, govore i, između dvije sjednice Komisije, završeni pregovori o izmjenama sporazuma o slobodnoj trgovini, kojima smo dodatno liberalizovali trgovinu uslugama i proširili opseg poljoprivrednih proizvoda sa preferencijalnim statusom u međusobnoj trgovini. Ističem veliko zadovoljstvo postignutim rezultatom i smatram da je ovo veliki korak za obje države, posebno kada je u pitanju budući razvoj trgovine poljoprivrednim proizvodima, gdje smo dodatnim otvaranjem tržišta stvorili još jednu priliku našim proizvođačima za plasman svojih proizvoda“ kazao je Simović.

Potpredsjednik je obraćanje zaključio istakavši da će se ovim, petim zasjedanjem Mješovite komisije dodatno osnažiti izuzetno kvalitetna i plodonosna saradnja Crne Gore i Republike Turske i ohrabriti dalje inicijative za konkretizovanje modaliteta saradnje definisanih Protokolom.

Kopredsjedavajući sa turske strane, ministar Kasapoglu se zahvalio Vladi Crne Gore i potpredsjedniku Simoviću na gostoprimstvu koje se u Crnoj Gori osjeća na svakom koraku. Istakao je da Turska Crnu Goru vidi kao iskrenog i pouzdanog partnera, a da bilateralna saradnja dvije zemlje predstavlja primjer ne samo u regionu već mnogo šire. Ocijenio je da se ovako kvalitetni odnosi Turske i Crne Gore moraju reflektovati na ekonomsku saradnju. Istakao je da se moraju iskoristiti sve mogućnosti koje daje sporazum o slobodnoj trgovini.

„Vjerujem da će Protokol sa ove sjednice Mješovite komisije dati dodatnu snagu ekonomskim odnosima. Ja ću lično pratiti sve aktivnosti na implementaciji Protokola i sporazuma o saradnji u oblasti sporta i omladine“ – kazao je ministar Kasapoglu.

Dvije strane su dogovorile da naredna, šesta sjednica Mješovite komisije za ekonomsku saradnju između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Turske bude održana 2020. godine, a domaćin će biti Vlada Republike Turske.

U delegaciji Vlade Crne Gore bili su i ministar prosvjete Damir Šehović i ministar zdravlja Kenan Hrapović.

U okviru programa rada Mješovite komisije danas se u organizaciji Privredne komore Crne Gore i Tursko-crnogorskog poslovnog savjeta pri Odboru za međunarodnu ekonomsku saradnju Ministarstva trgovine Republike Turske održava i Biznis foruma crnogorskih i turskih privrednika.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?