Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Vlada ulaže 1,1 milion eura u rješavanje stambenih potreba zaposlenih u sistemu izvršenja krivičnih sankcija

Vlada je obezbijedila 1,1 milion eura za rješavanje stambenih potreba zaposlenih u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija u narednom petogodišnjem periodu, od čega je 300,000 eura obezbijeđeno u 2019. godini i po 200,000 eura u naredne četiri godine, saopštio je danas potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin prilikom potpisivanja Sporazuma o podršci u rješavanju stambenih potreba zaposlenih u UIKS-u. 

„Odluka Vlade da opredijeli značajna finansijska sredstva za rješavanje stambenih potreba zaposlenih u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija najbolja je potvrda da crnogorsko društvo visoko cijeni i vrednuje odgovoran posao zaposlenih u sistemu izvršenja krivičnih sankcija,“ rekao je potpredsjednik Pažin.

Potpredsjednik je naglasio da najviši prioritet u radu UIKS-a mora biti prepoznavanje i odstranjivanje iz službe onih zaposlenih koji svojim postupcima omogućavaju ili tolerišu kršenje zakona u zatvorskom sistemu. Ovakvi nesavjesni službenici saopštio je potpredsjednik, moraju biti najoštrije kažnjeni i za njih ne smije biti mjesta u sistemu izvršenja krivičnih sankcija, kako bi se zaštitio ugled ove značajne institucije i ogromne većine službenika koji savjesno i odgovorno obavljaju teške i rizične poslove.

Naveo je da je u toku procedura ujednačavanja zarada svih zaposlenih koji aktivno učestvuju u procesu resocijalizacije i reintegracije zatvorenika, imajući u vidu težinu i odgovornost povjerenih poslova. „Imamo naročitu obavezu da poboljšamo materijalne i radne uslove za one službenike od čijeg rada najdirektnije zavisi puno poštovanje ljudskih prava i očuvanje bezbjednosti u sistemu izvršenja krivičnih sankcija,“ naglasio je potpredsjednik.

Potpredsjednik Pažin je ocijenio ohrabrujućim izvještaje Zaštitnika ljudskih prava i sloboda i nadležnog odbora Skupštine Crne Gore u kojima se konstatuje unapređenje prava lica lišenih slobode. Najavio je da se početak izgradnje novog zatvora u Mojkovcu, kao najznačajnijeg infrastrukturnog projekta koji će u velikoj mjeri modernizovati i rasteretiti postojeći zatvorski sistem, očekuje sljedeće godine. Za pripremu tehničke dokumentacije za izgradnju novog zatvora obezbijeđena je značajna podrška Evropske unije u iznosu od 1,2 milona eura. Podsjetio je i na ostale važne infrastrukturne projekte, poput izgradnje Specijalne zdravstvene ustanove, nove prijavnice, zatvora otvorenog tipa i multifuinkcionalnog objekta, za čiju izgradnju je obezbijeđena finansijska podrška Evropske unije.

Potpredsjednik je izrazio zahvalnost Vladi Njemačke i međunarodnoj nevladinoj organizaciji HELP‚ kao i Ambasadi SAD, na značajnoj podršci u unapređenju tehničke opremljenosti ustanove i radnog tretmana zatvorenika. Izrazio je, takođe, zadovoljstvo kvalitetom saradnje sa crnogorskim nevladinim organizacijama Građanska alijansa, Juventas, Nit, Identitet, Art of living, CEDEM i CGO, čiji su projekti uz finansijsku podršku Ministarstva pravde doprinijeli unapređenju poštovanja ljudskih prava i bezbjednosti u sistemu izvršenja krivičnih sankcija.

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE ZA POLITIČKI SISTEM, UNUTRAŠNJU I VANJSKU POLITIKU
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?