Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

CG i Frontex zaključili sporazum o zajedničkom patroliranju našom granicom, Nuhodžić: Samo dobro zaštićena granica garant je sigurnosti i bezbjednosti građana

Objavljeno: 08.10.2019. 01:13 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Crna Gora i Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (Frontex) zaključili su danas sporazum na osnovu kojeg će evropski policajci zajedno sa našom policijom patrolirati duž državne granice Crne Gore, a Evropska unija će pružiti našoj zemlji ekspertsku obuku i stručnu pomoć u nadgledanju granice.

Sporazumom koji su u Luksemburgu popodne potpisali ministri unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić i Republike Finske, koja trenutno predsjedava Evropskom unijom, Maria Ohisalo kao i evropski komesar za unutrašnja pitanja i migracije Dimitris Avramopulos regulisani su odnosi dviju strana i precizirani prava i obaveze u suočavanju sa bezbjednosnim izazovima uključujući i ilegalne migracije.

Ministar Nuhodžić ocijenio je da Sporazum predstavlja osnaživanje uspješne i kvalitetne saradnje Crne Gore i Evropske unije u oblasti bezbjednosti granice.

„Ovim sporazumom otvorili smo novo poglavlje u saradnji u oblasti upravljanja granicom i suzbijanja prekograničnog kriminala. … Na ovaj način, intenzivnija saradnja između Crne Gore i Frontexa će omogućiti da brže i efikasnije reagujemo na potencijalne migracijske izazove. Samo jačanjem saradnje možemo ostvariti zajednički cilj kojem težimo, a to su bezbjedne i sigurne granice, koje treba da ostanu otvorene za slobodno kretanje ljudi i robe a, istovremeno, zaštićene od djelovanja kriminalaca. Danas smo potvrdili da smo ujedinjeni u toj našoj misiji – da djelujemo udruženo i da se zajednički uhvatimo ukoštac sa globalnim bezbjednosnim izazovima, kao što su ilegalne migracije, organizovani kriminal i terorizam. Samo jaka i dobro zaštićena državna granica može biti garant sigurnosti i bezbjednosti kako građana u Crnoj Gori tako i građana u cijeloj Evropi“ – rekao je ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić na zajedničkoj konferenciji za medije održanoj nakon potpisivanja Sporazuma.

Evropski komesar Avramopulos je zaključivanje sporazuma nazvao „važnim postignućem, kako za Crnu Goru, tako i za EU“.

„Ovaj je sporazum još jedan korak ka punoj operacionalizaciji Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu i označava još jedan korak naprijed u saradnji između EU i partnera sa zapadnog Balkana. Crna Gora je druga zemlja u regionu koja je potpisala takav operativni sporazum, nakon operacije pokrenute u Albaniji početkom ove godine, koja je već dala pozitivne rezultate“ – rekao je komesar Avramopolos zahvalivši se našoj zemlji na sporemnsti i naporu da sporazum bude postignut.

Finska ministarka Ohisalo je ocijenila da je potpisivanje Sporazuma „još je jedan dokaz produbljivanja i proširivanja saradnje [EU] s Crnom Gorom i da će donijeti koristi obijema stranama, posebno u kontroli migracionih tokova, suzbijanju ilegalnih migracija i prekograničnog kriminala, uključujući krijumčarenje migranata, trgovinu ljudima i terorizam.

„Šire gledano, uvjereni smo da će ovaj Sporazum o statusu unaprijediti saradnju s čitavim regionom Zapadnog Balkana, što Evropska unija smatra jednim od svojih prioriteta. Pregovori su vođeni u dobrom duhu saradnje i na konstruktivan način koji karakteriše naše odnose“ – rekla je ministarka Ohisalo.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE




Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?