Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Ministar Nuhodžić i ministarka unutrašnjih poslova Finske Ohisalo: Crna Gora je ostvarila značajne rezultate u oblasti integrisanog upravljanja granicom

Ministar Nuhodžić i ministarka unutrašnjih poslova Finske Ohisalo: Crna Gora je ostvarila značajne rezultate u oblasti integrisanog upravljanja granicom
Datum objave 08.10.2019 12:53 | Autor MUP | Izvor: Ministarstvo unutrašnjih poslova

Ispis Štampaj stranicu


Crna Gora je ostvarila značajne rezultate u oblasti integrisanog upravljanja granicom, a jačanje kapaciteta Granične policije i dostizanje Šengen standarda ima za cilj i veću bezbjednost države i građana, ocijenjeno je juče u Luksemburgu na sastanku ministra unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludina Nuhodžića i ministarke unutrašnjih poslova Republike Finske Marie Ohisalo.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova će nastaviti da, uz podršku kako Vlade tako i Evropske komisije, ulaže sredstva u cilju efikasnije kontrole granica i borbe protiv prekograničnog kriminala“, saopštio je Nuhodžić. Takođe, izrazio je zahvalnost na ekspertskoj podršci koju je Finska u prethodnom periodu pružala Crnoj Gori u oblasti upravljanja granicom. Ministar je istakao da je posvećenost Crne Gore procesu pristupanja Evropskoj uniji iskazana i kroz rezultate na polju međunarodne policijske saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala, što je potvrđeno i u Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori.

Ministarka unutrašnjih poslova Republike Finske Maria Ohisalo je predstavila prioritete predsedavanja EU u oblasti bezbjednosti i naglasila da Finska podržava proces evropskih integracija Crne Gore i politiku proširenja EU, kao i da će evropska perspektiva Zapadnog Balkana doprinijeti dugoročnoj stabilnosti. Govoreći o ilegalnim migracijama, ministarka Ohisalo je ukazala na značaj Sporazuma koji je potpisan između Crne Gore i Evropske unije o aktivnostima koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (Frontex).

Nuhodžić i Ohisalo su se saglasili da postoji prostor za unapređenje saradnje u borbi protiv visokotehnološkog kriminala, kao i u oblasti zaštite i spašavanja. Razmijenili su mišljenja i o suprotstavljanju globalnim bezbjednosnim izazovima, s fokusom na terorizam i nasilni ekstremizam.
MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA