Мања слова Већа слова РСС

Најаве

21.10.2019

У званичној посјети Црној Гори у уторак министар економије и енергетике СР Њемачке Петер Алтмајер

21.10.2019

Премијер Марковић сјутра отвара националну конференцију о раном развоју дјетета

16.10.2019

У четвртак, 17. октобра 139. сједница Владе ЦГ у Пљевљима

13.10.2019

Премијер Марковић сјутра у радној посјети општини Котор

13.10.2019

Министарка Дамјановић на конференцији „ИННОВЕИТ 2019“ у Будимпешти

12.10.2019

Конференција - 13. октобар Међународни дан смањења ризика од катастрофа 2019

10.10.2019

Премијер Марковић обићи ће у петак Мост „Морачица“ поводом спајања распонске конструкције Моста

10.10.2019

Представљање пројекта регулације Бојане и других ријека у сливу Дрима

10.10.2019

ДОПУНА НАЈАВЕ: Конференција за медије након 138. сједнице Владе ЦГ у 15:00

10.10.2019

Прес конференција поводом седмог састанка Посебне радне групе за реформу јавне управе

Питајте Владу

 

Пријава злоупотребе службених возила

 

Симовић - Талаквадзе: Црна Гора примјер и мотив Грузији како се остварују стратешки циљеви, као што је учлањење у НАТО

Симовић - Талаквадзе: Црна Гора примјер и мотив Грузији како се остварују стратешки циљеви, као што је учлањење у НАТО
Датум објаве 09.10.2019 15:59 | Аутор Кабинет потпредсједника Владе за економску политику и финансијски систем

Испис Штампај страницу


Потпредсједник Владе за економску политику и финансијски систем мр Милутин Симовић се састао данас са предсједником Парламента Грузије, Арчилом Талаквадзијем, који борави у званичној посјети Црној Гори. 

Потпредсједник Симовић је у име Владе Црне Горе захвалио предсједнику Талаквадзију што је у релативно кратком року након ступања на дужност предсједника Парламента Грузије прихватио позив да посјети Црну Гору. “То је јасан сигнал о намјери Парламента Грузије, а вјерујемо Владе и државе Грузије, какве односе жели да гради са Црном Гором”, казао је Симовић. 

Саговорници су констатовали да су односи Црне Горе и Грузије пријатељски и добри, уз потенцијал за додатно унапређивање у свим сегментима. Као ресорни потпредсједник и министар у Влади, Симовић је истакао да пажњу жели усмјерити на могућности развоја економско-трговинских односа. “У том правцу посебно је важно ефикасно дјеловање парламената у процесима ратификације и испуњавању процедура за ступање на снагу споразума које владе међусобно потписују, а на корист држава и њихових грађана”, истакао је потпредсједник Владе. 

Симовић је исказао увјерење да ће Конзулат Грузије у Црној Гори који ће данас бити отворен у Бару бити подстицај даљем продубљивању билатералне сарадње двије земље, посебно економских односа, путем конкретних пројеката и дефинисања заједничких активности. 

Потпредсједник Владе је уваженог госта упознао са резултатима које је Црна Гора остварила на унутрашњем и вањскополитичком плану од стицања независности. Потпредсједник је нагласио да Црна Гора и Грузија дијеле пуно тога сличног, а прије свега суочавају се са сличним изазовима у борби за право да самостално одлучују шта је за њихове државе и грађане добро и који вриједносни, политички и вањскополитички курс желе да заузму. “Нашу будућност желимо да видимо у оквиру европских и евроатлантских интеграција, као дио развијених, модерних, демократских и економски снажних друштава” казао је Симовић и предсједнику Талаквадзију потврдио да ће Грузија у Црној Гори имати и пријатеља и партнера, који као чланица НАТО подржава политику отворених врата. 

Талаквадзе је истакао да је посјета делегације Парламента Грузије коју преводи добра прилика да двије земље ојачају пријатељство, да се подстакне увећање размјене и покаже спремност за сарадњу на свим нивоима. 

Грузија и Црна Гора дијеле исте вриједности и имају исте аспирације, казао је Талаквадзе и додао да је Црна Гора примјер и мотив Грузији како се остварују стратешки циљеви као што је учлањење у НАТО. 

Предсједник грузијског Парламента је позвао потпредсједника Симовића да организује привредну делегацију Црне Горе која ће у што скоријем року посјетити Грузију и остварити контакте са грузијским привредницима како би се кроз конкретне пројекте започело константно увећање економско-трговинске размјене двије земље.

Талаквадзе је честитао Црној Гори на резултатима оствареним кроз процесе европских и евроатлантских интеграција и стварању демократске и политички и економски стабилне државе. 

Кабинет потпредсједника Владе за економску политику и финансијски систем