Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković primio predstavnike renomiranog italijanskog proizvođača žičara: Lajtner izrazio namjeru da što prije uđe u projekat žičare Kotor – Njeguši

Objavljeno: 10.10.2019. 19:58 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković primio je predstavnike italijanske kompanije Lajtner, jednog od vodećih svjetskih proizvođača žičara, uspinjača, vazdušnih tramvaja i ski liftova, koja je nakon uspješnog početka realizacije projekata žičara na Cmiljači i relaciji Manastir Podvrh – Đalovića pećina, izrazila namjeru da uđe u projekat gradnje žičare sa gondolom od Kotora do Njeguša i to tako što bi gradnju vrijednu, prema prvim procjenama, oko 20 miliona eura, sama finansirala.

Premijer je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim poslovanjem kompanije Lajtner u našoj zemlji ocijenivši da se obje žičare kao strateški projekti koje finansira Vlada, a gradi Lajtner uspješno realizuju zahvaljujući ozbiljnosti i posvećenosti matične kompanije, ali i izboru kvalitetnog lokalnog partnera.

„Za Vladu, koja izdvaja veliki novac iz kapitalnog budžeta za strateške razvojne projekte, važno je da imamo kredibilne partnere poput Lajtnera koje donose i novi kvalitet i znanje. Uspješnan početak realizacije prethodna dva projekta preporučuje vas i za ovaj. Zato me obradovala Vaša zainteresovanost za projekat žičare Kotor – Njeguši koju biste gradili po principu koncesije ili javno-privatnog partnerstva“ – rekao je premijer.

Direktor prodaje i član Odbora direktora kompanije Lajtner Martin Lajtner predstavio je predsjedniku Vlade idejni projekat žičare rekavši, među ostalim, da planiraju gradnju Pininfarinijevih kabina nalik onima koje su nedavno izgradili na Cermatu u Švajcarskoj preko glečera do Materhorna.

Na sastanku je ocijenjeno da projekat ima turističku, ali i ekološku i kulturnu dimenziju jer obogaćuje turističku ponudu naše zemlje, poboljšava turističku poziciju Cetinja i Nacionalnog parka „Lovćen“, ali i stvara pretpostavke za smanjenje obima saobraćaja putem od Kotora do Njeguša.

Sastanku su prisustvovali ministri održivog razvoja i turizma Pavle Radulović i kulture Aleksandar Bogdanović.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?