Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković i ambasadorka Stjuart: Crna Gora i Australija žele snažniju saradnju

Objavljeno: 21.10.2019. 19:10 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore
Crna Gora i Australija žele zajedno da rade na jačanju kako političkih bilateralnih odnosa tako i na učvršćivanju ekonomske saradnje, ocijenjeno je na sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i ambasadorke Australije Rut Stjuart.

„Vlada je prethodne skoro tri godine bila snažno posvećena ekonomskim reformama. Za rezultat imamo ekonomski rast od gotovo pet odsto, koji je među najvećim u Evropi, smanjenje stope nezaposlenosti od preko osam odsto, te oko 30.000 više zaposlenih“, rekao je premijer Marković.

Govoreći o značajnim ulaganjima u infrastrukturu, zdravstvo, obrazovanje, premijer Marković je ukazao na opredjeljenje Vlade ka održivom razvoju, uz očuvanje životne sredine.

Sagovornici su se saglasili da u turizmu postoji prostor za jačanje privredne saradnje, ali da potencijala ima i u poljoprivredi i proizvodnji zdrave hrane.

Na sastanku je razgovarano i o situaciji u Crnoj Gori i regionu u kontekstu evropskih integracija. Premijer Marković je istakao nedvosmislenu orjentisanost naše države ka Evropskoj uniji i dodao da ćemo intenzivno raditi na ispunjavanju evropske agende. Australija će, kako je kazala ambasadorka Stjuart, pružiti kontinuiranu podršku u tom pravcu.

Uloga Crna Gore u NATO-u ocijenjena je pozitivnom i pohvaljen je njen doprinos očuvanju vrijednosti Alijanse svuda gdje ona brani mir i bezbjednost. U tom kontekstu, Crna Gora se kao članica posebno zalaže za dalje jačanje partnerstke saradnje Australije i Saveza.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?