Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković za AP: Dogovor o izlasku Velike Britanije iz EU ne bi trebalo da ima negativne posledice po dinamiku pregovora o članstvu Crne Gore

Objavljeno: 22.10.2019. 00:38 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković u intervjuu za AP ocijenio je da sporazumni izlazak Velike Britanije iz evropske zajednice oslobađa Uniju jednog krupnog problema, pri čemu bi ona mogla biti posvećena svojim drugim suštinskim politikama, među kojima je i politika proširenja, koja obuhvata Crnu Goru, kao najboljeg kandidata za članstvo.

„Ako sve to bude potvrđeno i okončano u dva parlamenta onda je to zaista veliko olakšanje i za Evropsku uniju i za za Ujedinjeno Kraljevstvo, a vjerujem i nova prilika za zemlje kandidate za članstvo u EU, odnosno za Zapadni Balkan u cjelini“ – poručio je premijer Marković.

Kako je naveo, sama činjenica dogovora o izlasku Velike Britanije iz EU ne bi trebalo da ima negativne posledice po dinamiku pregovora o članstvu Crne Gore sa EU, već bi trebalo da predtasvlja pozitivan podsticaj.

Premijer je podsjetio da se pored ovog, EU u prethodnih nekoliko godina, suočila i sa nizom drugih teških otvorenih pitanja - finansijska kriza, veliki priliv migranata, koji je doveo do ozbiljnih razlika kako se prema tom pitanju treba odnijeti u EU i sa sobom donio i bezbjednosne probleme - koji su politiku proširanja stavili u drugi plan.

Nedobijanje datuma pregovora za Sjeverenu Makedoniju, Albaniju, predsjednik Vlade je ocijenio kao loš signal i lošu poruku za region Zapadnog Balkana u cjelini, izrazivši uvjerenje da to nije dobra pozicija ni za samu EU.

„Nema cjelovite, nema jedinstvene, nema sigurne EU bez Zapadnog Balkana. Nažalost, vidjeli smo da ima nekoliko zemalja na čelu sa Franscuskom, ne razumije tu potrebu Zapadnog Balkana, rekao bih i Evrope u cjelini, i sasvim sigurno to će se negativno odraziti na dinamiku pregovora, kvalitet tih pregovora, a bogami i na vrijeme novog proširenja. Ali nadajmo se do konačne odluke mogu da se promijene stvari. Mi u svakom slučaju mislimo da je dobijanje datuma pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom od interesa za cio region, za svaku zemlju Zapadnog Balkana, ali naravno i za EU“ – zaključio je predsjednik Vlade.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?