Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Simović i njemački ministar Altmajer: Potpisivanjem Sporazuma i ovom posjetom pokazujemo podršku reformama u CG

Objavljeno: 22.10.2019. 22:19 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Potpredsjednik Vlade Crne Gore za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović i njemački savezni ministar ekonomije i energetike Peter Altmajer potpisali su danas u Podgorici Sporazum o partnerstvu u administraciji između Vlade Crne Gore i Vlade SR Njemačke uz obostranu ocjenu da su posjeta njemačke delegacije i potpisivanje Sporazuma potvrda podrške SR Njemačke reformama u Crnoj Gori.

„Današnja posjeta je jasna potvrda o zainteresovanosti Njemačke za crnogorsko tržište i priznanje Vladi Crne Gore da je stvorila atraktivan, i stabilan investicioni okvir. Dobri ekonomski odnosi su uvijek podrška dobrim političkim i savezničkim odnosima, a upravo su takvi odnosi između naše dvije države. I ovom prilikom ističem zahvalnost Njemačkoj na kontinuiranoj pomoći ostvarenju naših strateških vanjskopolitičkih prioriteta – punopravnog članstva u NATO i napretka u procesu pristupanja EU, i koristim priliku da ponovim da je neupitna posvećenost i predanost Crne Gore ispunjavanju ključnih zadataka Alijanse sa jedne, odnosno kriterijuma i uslova za članstvo u EU sa druge strane. Posebno smo istakli očekivanje da, imajući u vidu snagu njemačke privrede, njen značaj za globalnu ekonomiju, ali i važnost prisustva Njemačke na Zapadnom Balkanu i u Crnoj Gori, Njemačka bude među najznačajnijim investitorima u Crnoj Gori“ – rekao je potpredsjednik Simović na konferenciji za medije sa njemačkim ministrom.


„Podržavamo napredak Crne Gore proteklih godina i transformaciju njene privrede, vladavinu prava i osiguravanje tržišne ekonomije. Tu podršku smo željeli da istaknemo ovom posjetom“ – rekao je ministar Altmajer dodajući da je Crna Gora najviše napredovala u procesu priključenja Evropskoj uniji. Ministar je dodao da naša zemlja ima podršku SR Njemačke u zatvaranju pregovaračkih poglavlja i otvaranju jedinog preostalog, neotvorenog, poglavlja – 8 Konkurencija. „Optimista sam u tom pogledu“ – rekao je ministar Atlmajer.

Govoreći o državama našeg regiona ministar Altmajer je ponovio na konferenciji za medije da Njemačka smatra da sve zemlje Zapadnog Balkana moraju dobiti perspektivu ulaska u Evropsku uniju.

„U vezi sa tim smo razočarani, kao i naši domaćini, da Evropski savjet nije odobrio početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. To nas je pomalo razočaralo“ – kazao je ministar.

Njemački ministar ekonomije i energetike Peter Altmajer je najavio otvaranje predstavništva Njemačke privredne komore u našoj zemlji i ocijenio da bi ideja o posjeti naših mladih preduzetnika Njemačkoj ojačala veze dviju država.

Odgovarajući na pitanje njemačkih novinara o energetskoj politici naše zemlje potpredsjednik Simović je rekao da je naše strateško opredjeljenje energija iz održivih izvora i da nam je tu Njemačka odnosno politika njene savezne vlade „veoma jasna inspiracija“.

„Već danas možemo iskazati jedan dobar primjer iz Crne Gore da smo u periodu od 24 maja do 2. juna, dakle tih deset dana, cjelokupne energetske potrebe Crne Gore zadovoljavali iz obnovljivih izvora energije“ – rekao je potpredsjednik Simović. Dodao je da već sada možemo da najavimo velike projekte dobijanja energije iz obnovljivih izvora. „To su najbolji dokazi i indikatori da Crna Gora želi dostizanje tog cilja – ne retorički nego suštinski“ – rekao je potpredsjednik Simović.

Ministar Altmajer je odgovarajući na ovo pitanje rekao da je i u Njemačkoj postojala skepsa kada je pokrenula politiku dobijanja energije uglavnom iz obnovljivih izvora, ali da su kasnije mnoge države slijedile taj put. Sada je energija iz obnovljivih izvora jeftinija – rekao je ministar Altmajer navodeći primjere drugih zemalja. „Sada Crna Gora već proizvodi 64 odsto električne energije iz obnovljivih izvora što je otprilike procent poput njemačkog“ – rekao je ministar dodajući da naša zemlja treba da iskoristi bogatstvo svog hidropotencijala.

Odgovarajući na pitanje TV Vijesti da prokomenariše „kontinuirane zahtjeve Vlade Njemačke našoj Vladi da bude efikasnija u rješavanju problema slobode medija“ ministar Altmajer je rekao da ni u zemljama članicama EU ni u zemljama kandidatima nijesu svi problemi riješeni te da ta tema predmet razgovora na nivou vlada, a ne u javnosti.

„Ukupno mogu reći da se u posljednjih godinu ili dvije dana situacija poboljšala“ – zaključio je njemački ministar ekonomije i energetike Peter Altmajer.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?