Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Nuhodžić-Sojlu: Jačamo saradnju dva ministarstva u cilju efikasnijeg suprotstavljanja bezbjednosnim izazovima

Objavljeno: 25.10.2019. 21:33 Autor: MUP
Ministri unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić i Republike Turske Sulejman Sojlu ocijenili su danas u Podgorici da su odnosi policija dviju država kvalitetni i da će saradnja biti produbljena sa ciljem još efikasnijeg suprotstavljanja bezbjednosnim izazovima.

„Naši razgovori bili su prijateljski i konstruktivni kako priliči prijateljima i državama saveznicama u NATO-u, koje i unutar Alijanse ostvaruju kvalitetnu saradnju u cilju stabilnijeg i bezbjednijeg okruženja. Odnosi naših dviju država se razvijaju i napreduju na svim poljima, ali me posebno raduje činjenica da su u prethodnom periodu unaprijeđeni partnerski odnosi u oblasti unutrašnjih poslova, imajući u vidu da se suočavamo sa zajedničkim bezbjednosnim rizicima“, saopštio je ministar Nuhodžić nakon sastanka.

Biro za odnose s javnošćuCrnogorski ministar je kazao da današnje prijetnje kao što su organizovani kriminal, ilegalne migracije, terorizam i nasilni ekstremizam ne poznaju granice, te da je stoga od prioritetnog značaja kontinuirana saradnja policijskih službi.

„U borbi protiv kriminala ključne su razmjena informacija i saradnja kriminalističkih policija. Ta saradnja je posebno intenzivirana u oblasti otkrivanja i sprječavanja krijumčarenja narkotika i mi ćemo je dodatno unaprijediti. Zato je i naš današnji susret dokaz snažne posvećenosti daljem jačanju policijske saradnje kako na strateškom tako i na operativnom nivou“, kazao je ministar Nuhodžić.




Biro za odnose s javnošćuDodao je da će se u narednom periodu realizovati i konkretne aktivnosti na poboljšanju saradnje u oblasti vanrednih situacija, na osnovu bilateralnog sporazuma koji je potpisan u februaru ove godine u Ankari. U kontekstu obuka i stručnog usavršavanja naših službenika, uputio je izraze zahvalnosti na pomoći i podršci koju pruža Turska agencija za saradnju i koordinaciju TIKA.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Turske Sulejman Sojlu je naveo da su odnosi resora unutrašnjih poslova dvije zemlje na izuzetno visokom nivou. Istakao je da je današnji sastanak bio prilika da se osnaži uspostavljeno, dugogodišnje prijateljstvo i razmijene mišljenja o modalitetima buduće saradnje u oblasti ilegalnih migracija, borbe protiv terorizma, organizovanog kriminala i trgovine drogom. „Veoma je važno što je Crna Gora uspješno završila svoju priču kada je u pitanju članstvo u Nato-u”, kazao je ministar Sojlu.

Ministar Nuhodžić je posebno naglasio da su iseljenici iz Crne Gore koji žive u Turskoj dobar most saradnje koji predstavlja čvrstu vezu dvije države. „Crna Gora kao građanska država, multietničkog i multikonfesionalnog sklada, njeguje ove vrijednosti, vjerujući da je to temelj njene stabilnosti. Siguran sam da će i naš današnji razgovor doprinijeti jačanju prijateljskih odnosa sa Turskom, u korist građana naših dviju država“, zaključio je ministar Nuhodžić.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Turske će tokom prve zvanične posjete Crnoj Gori obići Sveti Stefan, Kotor i Perast.

MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA



Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?