Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Marković na Premijerskom satu: Projekti zaštite životne sredine u Pljevljima već su u toku

Objavljeno: 30.10.2019. 17:57 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Predsjednik Vlade Duško Marković rekao je danas na Premijerskom satu da su već u toku brojne aktivnosti na zaštiti životne sredine u Pljevljima, te da je riječ o odlukama koje je Vlada donijela nakon sistematskog promišljanja smatrajući svojom obavezom da jedan dio stvorene ekonomske vrijednosti planski uloži u sanaciju posljedica, a drugi dio u budućnost, u kreiranje novih kvalitetnih radnih mjesta i zdravog životnog okruženja.

„Sanacija dvije ekološke crne tačke u Pljevljima je u toku. Novac je obezbijeđen, projektna dokumentacija urađena, izvođači odabrani, a radovi na terenu otpočeli. Samo za flotaciono jalovište Gradac, koje je nastalo iz rudnika olova i cinka Šuplja stijena, biće uloženo gotovo osam miliona eura. Zbrinućemo i eliminisati štetne posljedice od decenijama akumuliranih 3,9 miliona tona toksičnog materijala, prema svim savremenim standardima. Ovi radovi biće završeni do ljeta naredne godine. Slična dinamika je i sa remedijacijom deponije pepela i šljake Maljevac, na kojoj termoelektrana od 1982. godine odlaže pepeo u vidu razrijeđenog mulja. Prva faza i ovog projekta biće završena do sredine naredene godine, nakon čega će elektroprivreda preuzeti aktivnosti i nastaviti sa sanacijom na preostalim djelovima terena. Iskazano kroz ulaganje, ukupno zbrinjavanje deponije na Maljevcu iznosiće gotovo 21 milion eura, kada se saberu sredstva iz kredita Svjetske banke i sopstvena sredstva Elektroprivrede. Ali što je najvažnije – ove aktivnosti i radovi sprovode se takođe po najvišim međunarodnim standardima“ – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković danas u Skupštini na Premijerskom satu odgovarajući na pitanje predstavnika Poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista Danijela Živkovića kada se mogu očekivati prvi rezultati projekata zaštite životne sredine u Pljevljima koje je premijer najavio nakon 139. sjednice održane u tom gradu.

Predsjednik Vlade je podsjetio da će ekološka rekonstrukcija TE Pljevlja i toplifikacija grada najvažniji projekat za kvalitet vazduha u tom gradu i dodao da je novac za ovaj projekat već obezbijeđen.

„Prvo, novac je obezbijeđen. Procijenjenih 54 miliona eura rezervisano je na računima Eelektroprivede za ove namjene. Tender za ekološku rekonstrukciju je raspisan, uz podršku renomrane njemačke kompanije Steag. Pristigle su tri ponude čija je ocjena u toku. Vjerujem da će već tokom naredne godine, početi da pristižu rezultati. Prvi korak biće obezbjeđenje odvajanja topolote iz sistema termoelektrane za potrebe grijanja grada. Paralelno, počeće proizvodnja i priprema naručene opreme u vidu specijalnih ekoloških filtera“ – rekao je Premijer.

Predsjednik Vlade je rekao da bi efekti trebalo da budu vidljivi od 2021. godine, s obzirom na to da će se procesi ugradnje postrojenja za odsumporavanje i denitrifikaciju sprovoditi fazno.

„Podjednako važno za pitanje vazduha je i dovođenje toplote od termoelektrane do centra grada. U navedenom roku, prema najavama sa odgovornih adresa – od opštine, preko Uprave javnih radova pa do tehničkih službi Elektroprivrede, sadašnji korisnici preći će na novi izvor toplote, čime će se značajno smanjiti korišćenje uglja za grijanje u samom gradu. Podjednako važno je to što će ovaj koncept omogućiti i brzo širenje postojeće mreže za distribuciju toplote na nove korisnike. Jer jedino prijemčiv i komforan izvor toplote za građane Pljevalja, koji smo najavili, može suštinski eliminisati potrebu za sagorijevanjem uglja u individualnim ložištima“ – kazao je predsjednik Vlade.

Premijer Duško Marković je rekao i to da svim navedenim ulaganjima od više od stotinu miliona eura treba dodati i usaglašenu odluku o opštinskoj ekološkoj naknadi, koja će donijeti 2,5 – 3 miliona eura, i to godišnje.

„Vjerujem da otpočete aktivnosti i dinamični rokovi potvrđuju strateško opredjeljenje Vlade da još brži i još dinamičniji razvoj baziramo na principima održivosti i očuvanja životne sredine. Dakle – u korist kvaliteta života crnogorskih i građana Pljevalja. Konkretnim djelima i u preciznim rokovima“ – zaključio je predsjednik Vlade.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE



Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?