Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Vlade na Premijerskom satu: Danas nema ozbiljne ekonomske i finansijske adrese koja ne poštuje ono što je Crna Gora uradila

Objavljeno: 30.10.2019. 20:13 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Predsjednik Vlade Duško Marković poručio je danas na Premijerskom satu da niko ne može da ospori rast ekonomije za dvije godine u prosjeku od 4,9 dosto, a u 2018. godini 5,1 odsto, smanjenje poreskog duga za 190 miliona, smanjenje zapsolenosti za 8 odsto i da se već treću godinu tekuća potrošnju finansira iz izvornih prihoda, a ne iz zaduženja.

„Je li jeres ove Vlade što smo otvorili novih 30. 000 radnih mjesta“ – rekao je Premijer odgovarajući na pitanje poslanika Raška Konjevića iz Poslaničkog kluba Socijaldemokratske partije.

Premijer je podsjetio poslanika da je kada je on izašao iz Vlade stopa nezaposlenosti bila 22,8 odsto, a da je danas 14,3 odsto.

„Što o tome ne pričate, gospodine Konjeviću? Dakle, razumijem da imate vremena da čitate moj ekspoze, razumijem da čitate strateška dokumenta i zakone, ali vjerujte mi, kada se izmaknete iz tekstova i zakona, u realnom ekonomskom životu se čuda dešavaju. To je lavirint izazova i uticaja. E tu se treba snaći. Kada se iz te administrativne pozicije izmaknete i spustite na realni teren ekonomskog života izazova koje on proizvodi, onda ćete me bolje razumjeti gospodine Konjeviću, i nećete me citirati, nego ćemo zajedno raditi da svima bude bolje“ – istakao je premijer, odgovarajući na pitanje poslanika Raška Konjevića.

Naglasivši da ova Vlada neće sprovoditi populističke mjere, već standard i plate povećavati u skladu sa novom vrijednosti stvorenom kroz ekonomsku aktivnost, pozvao je poslanika Konjevića da bez obzira na političke razlike zajedno stvaraju sve pretpostavke za rast ekonomije, otvaranje radnih mjesta i povećavanja plata.

„Danas nema međunarodne, gospodine Konjeviću, i domaće adrese, ozbiljne adrese u finansijskom i ekonomskom okruženju koja ne poštuje ono što je Crna Gora uradila u posljednje vrijeme“ – naveo je predsjednik Vlade.

Komentarišići navode iz pitanja poslanika Konjevića o pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom, predjednik Vlade je naglasio da Vlada nije ta koja sama vodi pregovarački proces, već su pregovori obaveza cijelog društva, pri čemu opredjeljujuću ima Parlament.

„Ja razumijem da Vi nijeste ambiciozni i poštujem, ne pozivate se na Vašu ambicioznost jer ste kao poslanik vrlo malo ili skoro nimalo dali rezulatata da se kroz Parlament ubrza pregppovarački proces sa EU. Nego nasuprot, bojkotujući Parlament ili slijedeći opredeljenje bojkota doprinosili da evropska integracija kroz Parlament bude značajno usporena, a da funkcionalnost Parlamenta kroz političke kriterijume bude uvijek negativno ocijenjivana u Briselu“.

Predjednik Vlade se osvrnuo i na tvrdnje da se ne vodi dovoljno računa o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, ističući da se ne sjeća da je poslanik Konjević u vrijeme kada je bio ministar unutrašnjih poslova, a potom i ministar finansija pokrenuo pitanje povećanja zarada.

„Ne znam da li je bilo bilo kakve zakonodavne inicijative koja je išla u pravcu smanjenja PDV-a, smanjenja poreskog opterećenja rada, drugih finansijskih i monetarnih mjera koje bi trebalo da unaprijede naš ekonomski ambijent i stvore kvalitetnije uslove za rast naše ekonomije i bolji standard“ – istakao je predsjenik Vlade Duško Marković.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?