Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Marković: Narednih dana ćemo obnoviti dijalog sa MCP

Objavljeno: 30.10.2019. 20:30 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković kazao je da nedavni razgovori sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti nijesu rezultirali dogovorom, ali da će vjerovatno u narednih nekoliko dana taj dijalog obnoviti.

Odgovarajući na pitanja novinara u Skupštini Crne Gore nakon Premijerskog sata, predsjednik Vlade je kazao da na prvom sastanku sa predstavnicima MCP nije bilo razumijevanja, da je dobro ako na narednom sastanku bude saglasnosti, ali da će, ako je ne bude, Vlada poslati u parlament Predlog zakona.

„Već sam rekao da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti prošao svu predviđenu proceduru na nacionalnom nivou. Obavljene su konsultacije i dobijena ekspertska podrška Savjeta Evrope, pozitivno mišljenje Venecijanske komisije koja nas je uputila na dodatnu konsultaciju sa svim vjerskim zajednicama. U okviru toga sam ja započeo dijalog sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom“, rekao je premijer Marković.

Na pitanje u kom će pravcu teći dijalog, predsjednik Vlade je kazao da će predstavnicima MCP predstaviti konačna Vladina rješenja, tražiti od njih komentare i sugestije: „Ako su prihvatljivi prihvatićemo ih, ali ako nijesu nećemo“.

Na pitanje novinara da li izjava potpredsjednika Vlade Zorana Pažina o povjerenju u rad tužilaštva znači distanciranje Vlade u pogledu rezultata u oblasti vladavine prava, premijer je kazao da je ovo pogrešno interpretiranje smisla i sadržaja izjave potpredsjednika.

„Ministar Pažin nije kritikovao rad tužilaštva, nije iznosio vrednosne sudove o radu i rezultatima tužilaštva. Nego je govorio o nivou povjerenja u tužilačku organizaciju“, rekao je premijer Marković.

On je istakao da je povjerenje stvar percepcije i te da se podaci o tome dobijaju na osnovu istraživanja javnog mnjenja. Podsjetio je i na nedovoljno visok nivo povjerenja u rad Vlade, Skupštine, političkih partija, NVO.

„Nemojte nešto što je kristalno jasno da stavljate u kontekst nepotrebnog i nezdravog ambijenta“, rekao je predsjednik Marković.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?