Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Marković: Više detalja o saznanjima i dokazima o ubistvu Duška Jovanovića može saopštiti isključivo nadležno Tužilaštvo

Objavljeno: 30.10.2019. 20:28 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Predsjednik Vlade Duško Marković je u okviru premijerskog sata, odgovarajući na pitanje poslanice Danijele Pavićević vezano za ubistvo glavnog i odgovornog urednika Dana Duška Jovanovića, ponovio više puta izneseni stav da su sva ovlašćenja i odgovornosti data Državnom tužilaštvu koje vodi postupak od njegovog začetka do samog presuđenja kod Suda, kao i da je uloga nadležnog tužilaštvo rukovodeća i ključna.

„Danas, kao i tada, smatram da u ovom stadijumu istrage, ukoliko je to opravdano – više detalja o prikupljenim saznanjima i dokazima, može saopštiti isključivo nadležno Tužilaštvo, koje ima te informacije, a ni u kom slučaju – predsjednik Vlade, koji ih pritom i nema“, naglasio je Premijer

Saglasivši se sa ocjenom da je potrebno zatražiti odgovornost na onoj adresi koja svoj posao nije uradila profesionalno i odgovorno, predsjednik Marković je ukazao na praksu da se institut Premijerskog sata iznova koristi da se Vladi adresiraju pitanja van njene nadležnosti i funkcionalnog domašaja.

„I lično, a ne samo profesionalno, veoma cijenim i uvažavam ulogu Parlamenta, jer svako drukčije ponašanje, odakle god dolazilo – podriva cjelokupan sistem i ukazuje na očiglednu potrebu da mijenjamo one djelove koji pokazuju devijacije. Ako zakonodavna vlast ne može valjano vršiti nadzor nad radom Državnog tužilaštva, onda je na način meni nepoznat, Tužilaštvo u Crnoj Gori odjednom postalo nezavisnije i od sudske vlasti“ rekao je predsjednik Marković, dodavši da je javno, u ime Vlade, ispostavio svoje interesovanje Državnom tužilaštvu, ali da odgovor ne upućuje na potvrdu navodnih propusta u ovoj istrazi, niti konkretizuje postupanje tim povodom.

Premijer je naglasio da Vlada zastupa politiku nulte tolerancije prema bilo kojem obliku nasilja nad novinarima, kao i da je policija efikasno istražila i otkrila počinioce u svim slučajevima nasilja nad novinarima koji su se dogodili u mandatu ove Vlade.

„Veoma je značajno da su u većini slučajeva već donijete pravosnažne presude i da su većini počinilaca izrečene zatvorske kazne, dok je jedan broj postupaka još uvjek u toku. Prema podacima koje sam dobio od Uprave policije, u ovoj godini nije zabilježen nijedan fizički napad na novinare, što je rezultat posvećenog rada i zalaganja nadležnih organa“, rekao je Premijer.

Zaključujući odgovor na postavljeno pitanje, on je naglasio: „Javno apelujem da Državno tužilaštvo podrobno ispita da li su u slučaju ubistva Duška Jovanovića postojali određeni propusti i nedostaci u postupanju. I ukoliko se ispostavi da jesu, pokrene procedure za utvrđivanje odgovarajuće odgovornosti, i o tome informiše njegovu uvaženu porodicu, Vladu, i cjelokupnu crnogorsku javnost“.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

FOTO I VIDEO: https://flic.kr/s/aHsmJ3okpS

VIDEO: https://youtu.be/wUMbLSq9COk

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?