Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Nuhodžić na konferenciji Salzburškog foruma: Krijumčari ljudima na udaru crnogorske policije; Povećan broj otkrivenih krivičnih djela

Objavljeno: 07.11.2019. 19:18 Autor: MUP
„Crna Gora preduzima intenzivne aktivnosti na suzbijanju ilegalnih migracija i krijumčarenja ljudi, kroz jačanje koordinacije i sinergije sa partnerskim policijskim službama iz regiona i Evrope, analizu rizika i prikupljanje i razmjenu obavještajnih podataka“, saopštio je danas ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić na ministarskoj konferenciji Salzburškog foruma u Beču.

MUPMinistar Nuhodžić je naglasio da su u prethodnom periodu uloženi značajni napori na unapređenju sistema upravljanja migracijama, poboljšanju kadrovskih i tehničkih kapaciteta Uprave policije, kao i na jačanju mjera za sprječavanje nezakonitih prelazaka granice. „Od januara ove godine, proaktivnim radom crnogorskih istražitelja, otkriveno je 51 krivično djelo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi, koja su procesuirana podnošenjem 20 krivičnih prijava protiv 60 lica. U poređenju sa 2018. godinom, broj otkrivenih krivičnih djela je povećan za 40. U ovom kontekstu, posebno je važno da u kontinuitetu razmjenjujemo informacije o krijumčarskim mrežama, koje djeluju u ključnim izvorišnim, tranzitnim i odredišnim državama“, rekao je Nuhodžić. U nastavku, ukazao je na značaj formiranja zajedničkih timova, u cilju što efikasnijeg sprovođenja kriminalističkih istraga i krivičnog procesuiranja krijumčara. Takođe, podsjetio da je u oktobru potpisan Sporazum između Crne Gore i Evropske unije o akcijama koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (FRONTEX), koji će, između ostalog, dodatno doprinijeti efikasnijoj borbi protiv krijumčarenja ljudi.

MUPMinistar Nuhodžić je istakao da je Crna Gora pouzdan partner u saradnji na regionalnom i globalnom planu, i spremna je da, u skladu sa svojim kapacitetima, nastavi da pruža doprinos zajedničkom radu u suprotstavljanju bezbjednosnim izazovima i prijetnjama. „Niti jedna država samostalno ne može rješavati pitanja koja imaju prekogranični karakter, kao što su organizovani kriminal, ilegalne migracije i terorizam. Samo udruženim snagama i koordiniranim aktivnostima možemo ostvariti još bolje rezultate na otkrivanju i suzbijanju ilegalnih migracija i krijumčarenja ljudi“, zaključio je ministar unutrašnjih poslova.

Na marginama konferencije, održan je i 19. sastanak Komiteta ministara unutrašnjih poslova država potpisnica Konvencije o policijskoj saradnji u Jugoistočnoj Evropi (PCC SEE), kojom prilikom je konstatovano da je automatizovana razmjena podataka, kao i permanentna saradnja organa za sprovođenje zakona, zajednički interes zemalja Zapadnog Balkana i država članica Evropske unije.
                                    
MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?