Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Bogdanović: Primjenom najbolje međunarodne prakse do zaštite izuzetne univerzalne vrijednosti Kotora

Objavljeno: 08.11.2019. 00:53 Autor: Ministarstvo kulture
Implementacija najbolje međunarodne prakse zaštite prostora ključni je cilj Vlade i Ministarstva kulture kada je riječ o zaštiti područja Kotora, saopštio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović na današnjoj sjednici Skupštine Crne Gore, na kojoj je razmatran Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti prirodnog i kulturno – istorijskog područja Kotora.

On je istakao kako pomenuti akt donosi dodatni kvalitet u procesu zaštite područja Kotora u cjelini.

Cilj donošenja izmjena i dopuna ovog zakonskog akta predstavlja našu namjeru da u kontinuitetu, u skladu sa izazovima i najboljoj međunarodnoj praksi i preporukama, unaprjeđujemo pravni okvir u oblasti zaštite Područja sa univerzalnim vrijednostima. Upravo to nas je motivisalo da predloženim zakonom izvršimo dodatno normiranje mehanizama zaštite Područja, kao i usklađivanje sa međunarodnim instrumentima zaštite zaštićenih područja. - naglasio je ministar Bogdanović.

Prijedlog zakona, kako je on dodao, predstavlja jednu u nizu aktivnosti na kojima je, u vezi sa područjem Kotora, Vlada Crne Gore radila tokom protekle dvije godine.

Podsjetiću da su od 2017. godine, kada je Vlada usvojila Akcioni plan za postizanje Odluke Komiteta iz Istanbula, realizovane značajne aktivnosti - počev od imenovanja novog sastava Savjeta za upravljanje Prirodnim i kulturno-istorijskim područjem Kotora, sve do donosenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o prostornom planu posebne namjene za obalno područje Crne Gore, kojom je zabranjena izgradnja u Prirodnom i kulturno-istorijskom području Kotora do usvajanja Prostorno-urbanističkog plana Opštine Kotor.

Takođe, urađen je i UNESCO-u dostavljen na razmatranje Nacrt Prostorno-urbanističkog plana Opštine Kotor, dok je revizija Menadžment plana u toku - izjavio je ministar Bogdanović na današnjoj sjednici.

On je rekao i kako će aktivnosti na planu dalje zaštite pomenutog područja biti nastavljene.

Ove godine, na Komitetu za svjetsku baštinu u Bakuu, donijeta je jedna od najafirmativnijih odluka koje se odnose na područje Kotora, a posebno od 2003. godine, kada je područje uklonjeno sa Liste svjetske baštine u opasnosti. To je najbolja ocjena napora koje je država uložila u proteklom periodu. Ovom odlukom smo, između ostalog, posebno ohrabreni da nastavimo da unaprjeđujemo proces izrade procjena uticaja na baštinu, a o čemu smo danas diskutovali. Ipak, na tome se nećemo zaustaviti. U periodu pred nama slijedi nastavak aktivnosti na ovom zahtjevnom, ali kontinuiranom poslu. Nakon završetka revizije Menadžment plana za Područje Kotora, te dobijanja mišljenja Centra za svjetsku baštinu UNESCO u odnosu na nacrt PUP-a Kotora, imaćemo jasan odgovor na budući model djelovanja u cilju zaštite prostora Područja i održivog razvoja zaštićene okoline Kotora - zaključio je ministar Bogdanović.

MINISTARSTVO KULTURE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?