Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Crna Gora posvećena obavezama iz pregovaračkog procesa

Objavljeno: 08.11.2019. 01:44 Autor: KEI
Crna Gora je, postizanjem značajnih rezultata ponovo potvrdila snažnu posvećenost pregovorima sa Evropskom unijom, ocijenjeno je na sastanku Pododbora za trgovinu, industriju, carine, poreze i saradnju sa drugim zemljama kandidatima, koji je danas održan u Briselu.

Glavni pregovarač Aleksandar Drljević istakao je da sastanci pododbora predstavljaju odličnu platformu za razmatranje ostvarenih rezultata, kao i pitanja i izazova u kojima je potreban dodatan angažman, a sve u cilju njihovog efikasnijeg rješavanja i unapređenja stanja u datim oblastima i podsjetio da je u periodu od prethodnog sastanka Pododbora Crna Gora otvorila jedno od najkompleksnijih poglavlja 27 – Životna sredina i klimatske promjene.

KEI

„Otvaranjem posljednjeg poglavlja u pregovaračkom procesu potvrdiće se da Crna Gora ostaje snažno posvećena ispunjenju obaveza iz evropske agende i da implementacijom reformi na nacionalnom nivou jasno dokazuje sposobnost da dostigne evropske standarde, kao i da se na evropskim adresama to prepoznaje i blagovremeno statusno vrednuje“, rekao je on.

Zamjenica šefa Jedinice za Crnu Goru u Generalnoj direkciji za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Barbara Hesus-Žimeno je pozdravila napredak ostvaren u prethodnom periodu, ocijenjujući da Crna Gora ima uspostvaljen regulatorni i institucionalni okvir u oblastima koje obuhvata današnji Pododbor, ali da je potreban dalji rad na reformama i primjeni propisa, te da Evropska unija ostaje snažno posvećena procesu proširenja, regionu i Crnoj Gori.

KEI

Delegacija Crne Gore je na dvanaestom sastanku Pododbora predstavnicima Evropske komisije predstavila napredak ostvaren u pregovaračkim poglavljima koja su u nadležnosti ovog Pododbora - poglavlju 1 – Slobodno kretanje robe, 16 – Porezi, 20 – Preduzetništvo i industrijska politika, 29 – Carinska unija i 30 – Vanjski odnosi.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?