Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka Sekulić: CG je skoro sve iz inicijative „Mali Šengen“ već uradila, razumijemo potrebu onih koji su jedni drugima postavljali barijere da izađu sa novom inicijativom

Objavljeno: 12.11.2019. 03:15 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Ministarka ekonomije Dragica Sekulić saopštila je večeras da je Crna Gora u okviru međunarodnih organizacija i inicijativa već ispunila veliki dio onoga što sadrži najnovija incijativa liderâ Albanije, Sjeverne Makedonije i Srbije i da naša zemlja nema nikakvih trgovinskih i drugih barijera prema drugim državama, ali da razumije potrebu onih zemalja koje su jedne drugima postavljale barijere da izađu sa novom inicijativom.

„Činjenica je da smo se mi prvi put sa tekstom, kako su oni nazvali, 'akcionog plana za ubrzanje slobodnog protoka roba, ljudi, usluga i kapitala' upoznali juče ujutro na samom sastanku. … U tom papiru nema ništa novo što mi do sad već nijesmo imali u različitim deklaracijama i sporazumima. Crna Gora kao članica CEFTA-e nema otvorena pitanja ni sa jednom zemljom regiona, posebno ne se zemljama koje su inicijatori ove inicijative što nije slučaj sa njima međusobno. Tako da je potpuno jasno da je Crna Gora već otvorila svoje granice“ – rekla je ministarka ekonomije gostujući večeras u Dnevniku Televizije Crne Gore.

Ministarka Sekulić je podsjetila da je Crna Gora ispunila sve preporuke Berlinske inicijative, da građani naše zemlje već putuju koristeći kao dokument ličnu kartu u sve države regiona osim u Hrvatsku.

„Nema tu ništa novo što mi već nijesmo uradili. Ja sam danas konsultovala kolege i pitala kako izgleda provjera toga akcionog plana. Oni su mi sa strane napisali: CEFTA, mjera ta i ta – realizovana, Berlinska inicijativa, mjera ta i ta – realizovana“ – rekla je ministarka Sekulić.

Dodala je da bi eventualno naše priključenje ovoj inicijativi predstavljalo samo trošenje energije na nešto što smo već uradili.

„Ja razumijem inicijatore, to su zemlje kojima je zbog različitih trgovačkih barijera koje su postavljale jedne drugima, možda potrebna nova inicijativa kako bi opet iznova obećali da će raditi ono što smo mi već odavno uradili“ – zaključila je u Dnevniku TV Crne Gore ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?