Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković sa inspekcijskim službama: Vlada će podržati snaženje inspekcija za jaču borbu protiv sive ekonomije

Objavljeno: 15.11.2019. 22:17 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore
Odličan rezultat na planu naplate državnih prihoda treba biti ojačan u narednom periodu, a Vlada će podržati kadrovsko i materijalno-tehničko opremanje inspekcijskih službi koje moraju zadati novi snažan udarac sivoj ekonomiji, saopštio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na sastanku sa direktorima Poreske uprave, Uprave carina i Uprave za inspekcijske poslove Miomirom Mugošom, Vladanom Jokovićem i Alijom Košutom.

„Budžet za 2020. godinu je ambiciozno planiran u svrhu daljeg razvoja države. Neophodno je naplatiti sve ono što državi pripada jer taj novac ulažemo infrastrukturu, nova radna mjesta, povećanje zarada...Prevashodno je na vašim službama da obezbijede poštovanje zakona i adekvatno punjenje budžeta“, kazao je predsjednik Marković.

Na sastanku je istaknuto da će novi impuls djelovanja biti na smanjenju sive ekonomije u oblasti turizma, građevinarstva te tržišta rada.

Direktor Poreske uprave je istakao da je u mandatu ove Vlade naplaćena 3,1 milijarda eura prihoda što je 170 miliona eura više od planiranog. Samo za 10 mjeseci ove godine, naplaćeno je blizu milijardu eura prihoda što je za 70 miliona eura više nego prethodne godine.

Dobar trend naplate prihoda bilježe i u Upravi carina, gdje je za 10 mjeseci ove godine naplaćeno 687 miliona eura, odnosno 41 milion eura više nego 2018. godine. U Upravi za inspekcijske poslove urađeno je preko 33 hiljade kontrola, izdato gotovo 12 hiljada prekršajnih naloga vrijednosti 4,7 milion eura.

O stanju i izazovima u oblasti građevinsko-urbanističke inspekcije izvijestio je v.d generalnog direktora Direktorata za inspekcijske poslove i licenciranje u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Ivan Medojević. Premijer je iskazao punu podršku naporima na snaženju inspekcije i ostvarivanju rezultata u toj izazovnoj oblasti.

Ukazao je i na potrebu obračuna sa devijacijama unutar sistema, generisanim godinama, te procesuiranja svih onih kojima zakon i javni interes nijesu osnovno načelo u radu.

Na sastanku je razgovarano i o unapređenju zakonodavnog i institucionalnog okvira koji će obezbijediti efikasnije mehanizme za postizanje boljih rezultata.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?