Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Puštena u rad VE Možura: Prva malteška energetska investicija u kontinentalnoj Evropi može poslužiti kao primjer za još jaču saradnju i transfer znanja

Objavljeno: 18.11.2019. 23:49 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Ministarka ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić i ministar energetike i vodosnabdijevanja Malte Džo Mici pustili su popodne u rad Vjetroelektranu Možura snage 46 MW i vrijednosti 90 miliona eura i ocijenili da ovaj čin predstavlja dokaz dobre saradnje dviju država i nagovještava još tješnju saradnju.

„Činjenica da je, većinski državna energetska kompanija, iz zemlje članice evropske unije, prepoznala potencijal projekta, ujedno ocjenjujući Crnu Goru kao atraktivnu i pouzdanu investicionu destinaciju, najbolja su potvrda ambijenta koji smo kreirali. Kada tradicionalno oprezni investitori dođu u Crnu Goru, druga promocija skoro da nije ni potrebna. Sličnost po veličini naših ekonomija, otvorenost za strana ulaganja i partnerstva, najbolji su garant da ovaj projekat može doprinijeti i potrebnom transferu znanja i iskustava” – rekla je ministarka Sekulić na svečanosti.

Njen malteški kolega je rekao da je njegova Vlada prije pet godina prepoznala energetski sektor kao jedan od ključnih stubova ekonomije svoje zemlje i ocijenio da je prvi uspješan projekat državne elektroenergetske kompanije Malte u kontinentalnoj Evropi dao Vladi za pravo i da može predstavljati primjer za druge članice EU.

„Izgradnja ovog megaprojekta trajala je tri godine. Projekat se proteže na 8,5 km novoizgrađenih puteva. Izazovi izgradnje i puštanja u pogon 23 vjetrogeneratora bili su brojni, ali uspjeli smo da ih savladamo. Ovaj projekat nas je spojio, približio je naše zemlje koje su slične i u broju stanovnika i po rastu BDP-a tj nastojanju vlada Malte i Crne Gore da budu uspješne“ – rekao je ministar Mici.

Oboje ministara istakli su poseban značaj činjenice da je riječ o zelenoj odnosno tzv. čistoj energiji. Crnogorska ministarka je rekla da je Možura potvrda da je dalji razvoj u pravcu zelene energije moguć i zapravo najizgledniji.

„U danima kada crnogorska energetika po drugi put u istoj godini potvrđuje da je sposobna da svu svoju potrošnju zadovolji proizvodnjom energije bez emisija gasova sa efektom staklene bašte, vjetroelektrana Možura nam uliva dodatni optimizam. Za crnogorsku energetiku i ekonomiju uopšte, posebno je važno da je, poslije višegodišnje stagnacije, projekat dobio na ubrzanju i u veoma kratkom roku završen uključenjem malteške Enemalte“ – rekla je ministarka ekonomije Crne Gore.

Ministarka Sekulić je poželjela investitorima uspješan rad i dobar vjetar.

„I molim vas da nam dobro čuvate i održavate ove 23 vjetroelektrane, koje ćete po isteku perioda zakupa predati u trajno vlasništvo crnogorskom narodu“ – rekla je ministarka Dragica Sekulić.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?