Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Marković: Prihvaćena je preporuka ASK da se preispita i dopuni važeći okvir kojim je uređena stambena politika

Objavljeno: 20.11.2019. 23:00 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Predsjednik Vlade Duško Marković je, odgovarajući na pitanje Miodraga Lekića u okviru premijerskog sata, saopštio da je Vlada prihvatila inicijativu Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije o potrebi sačinjavanja detaljne analize pravnog okvira kojim je uređeno pitanje rješavanja stambenih potreba funkcionera i državnih službenika i namještenika, radi predlaganja izmjena i dopuna relevantnih pravnih propisa.

„Dakle, tragom navedene inicijative, izvršena je preliminarna analiza pravnog okvira kojim se uređuje način i postupak rješavanja stambenih potreba funkcionera i državnih službenika i namještenika, kao i odluke Vlade kao pravnog osnova. S tim u vezi, prihvaćena je preporuka Agencije da se preispita i dopuni važeći okvir kojim je uređeno ovo pitanje, kao što sam ovaj rekao, a posebno u dijelu da ne dolazi do preklapanja procedura i odluka i na neki način uticaja jedne grane vlasti na drugu“, naglasio je predsjednik Marković, dodavši da je u toku komunikacija sa predstavnicima Agencije, sa ciljem da zajednička Radna grupa pripremi i Vladi predloži izmjene i dopune relevantnih propisa, pod koordinacijom potpredsjednika Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku.

Kategorično odbacujući tvrdnje da postoji zavjera protiv demokratije i države koja se ostvaruje kroz materijalnu pomoć zaposlenima za rešavanje stambenih potreba, predsjednik Marković je naglasio:

„Ono čega ima – jeste stambena politika koja je pokazala određene slabosti i nedostatke. I ono što takođe (...) postoji jesu demokratske institucije koje će time baviti ili će se morati time baviti. Takođe, postoji i predsjednik Vlade koji je objelodanio , kao i što ste sami rekli tražene podatke, ne zbog nekog eskluziviteta i pritiska nego zbog toga što su to bili inače javni podaci i zbog toga što mi je to zakonska obaveza, ali, istovremeno, to je i prilika da svi evidentiramo slabosti i propuste i da pokušamo da rešavanje stambenih pitanja definišemo na način da on ne bude privilegija već zaista kao rezultat potrebe, bez obzira da li se radi o državnom službeniku ili funkcioneru“.

Konstatujući da su se stambene potrebe funkcionera rešavale u svim sistemima i u svim vladama, te da će eventualne greške biti ispravljene, Premijer je zaključio:

„Ja mislim da je ovo politika koja je neophodna, da ova politika mora obuhvatiti i državne službenike i funkcionere, ali ona mora biti javna, ona mora biti transparentna i ona ne smije biti zloupotrijebljena.“

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

FOTO I VIDEO: https://flic.kr/s/aHsmJuFSCe

VIDEO: https://youtu.be/E9-fSrqR-7Y

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?