Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predstavljen SEEIIST projekat na Svjetskom naučnom forumu

Objavljeno: 22.11.2019. 21:00 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarka Damjanović je danas u okviru Svjetskog naučnog foruma u Budimpešti imala izlaganje na panelu “Naučnoistraživačke infrastrukture za podsticaj i razvoj etičke i odgovorne saradnje”.

Kako je Crna Gora inicijator jedne ovakve infrastrukture koja ima za cilj osnivanje Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope (SEEIIST), ministarka Damjanović je tokom ove tematske sesije upoznala sve učesnike sa aktivnostima na realizaciji ovog projekta, i ukazala na benefite koje će zemlje uključene u projekat, imati od njegove realizacije.

Ministarstvo nauke

Ona je istakla da naš region po prvi put koristi instrument naučne diplomatije kako bi povratio nekadašnju tradiciju tehnološkog razvoja koju je imao prostor Jugoistočne Evrope. Time se ostvaruju benefiti ne samo za naučnu već i za političku zajednicu, što pokazuju već uspješni primjeri CERN-a i SESAME instituta u Jordanu. Ukazala je i na to da je SEEIIST usklađen sa svim ciljevima održivog razvoja, od kojih je zdravlje jedan od najzačajnijih ciljeva, a biće jedan od najljepših primjera zelene infrastrukture.

Pored ministarke Damjanović, na panelu su govorili i princeza Jordana Sumaya bint El Hassan, predsjednica Kraljevskog naučnog društva Jordana (RSS); prof. Herwig Schopper, bivši direktor CERN-a; Sekazi Mtingwa, predsednik Izvršnog odbora LAAAMP-a (Svetlosni izvori za Afriku, Ameriku, Aziju i Bliski Istok) i Atish Dabholkar, direktor Međunarodnog centra za teorijsku fiziku Abdus Salam (ICTP).

Ove godine, Svjetski naučni forum proslavlja 20 godina naučne diplomatije, u znak sjećanja na Svjetsku konferenciju o nauci, održanu 1999. godine u Budimpešti u organizaciji UNESCO-a, kao i istaknutu ulogu koju Svjetski naučni forum ima u okupljanju lidera svijeta za oblast nauke od tada do danas. Glavna tema ovogodišnjeg foruma je bila odraz na temu originalne konferencije iz 1999. godine koja je nosila naziv “Etika i odgovornost nauke”.
         
MINISTARSTVO NAUKE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?