Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Duško Marković u Danilovgradu: Ovo je opština koja može biti primjer ukidanja biznis barijera i tretmana investitora

Objavljeno: 25.11.2019. 21:49 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković ocijenio je da je opština Danilovgrad primjer opštine po ukidanju biznis barijera i tretmanu investitora i to ne samo danas već u čitavoj protekloj deceniji.

„Danilovgrad je primjer kako se stvaraju uslovi za investiranje na ovom prostoru. Godine 2010. godine dobili ste i priznanje OEBS-a u tom smislu, a danas se to potvrđuje konkretnim primjerima i već opipljivim rezultatima. Danas opština Danilovgrad može biti primjer drugim lokalnim zajednicama kako treba smanjivati i ukidati biznis barijere, kako investitore treba oslobađati dodatnih troškova i dažbina u interesu razvoja opštine i kvaliteta života njenih građana” – rekao je premijer Duško Marković na kraju radne posjete Danilovgradu.

PredsjedniK Vlade je, govoreći o Danilovgradu, rekao da će skorim završetkom rekonstrukcije starog puta ka Podgorici i gradnjom bulevara postati još dostupniji i da će kvalitetne saobraćajnice od Danilovgrada u svim pravcima donijeti mnogo dobroga za svakog žitelja ove opštine.

Posebne pohvale predsjednik Vlade je iskazao rukovodstvu Danilovgrada, na čelu sa predsjednicom Opštine Zoricom Kovačević zbog uspjeha u stabilizaciji javnih finansija i odgovornom odnosu prema javnom novcu što mu je lokalna samouprava obećala prilikom posjete u decembru prošle godine.

„Danas sam čuo zaista impresivne rezultate o smanjenju duga za preko 1,3 miliona eura, o izvršenju budžeta preko stotinu posto, takođe punoj realizaciji kapitalnog budžeta. Čestitam vam na tom naporu” – rekao je Premijer.

Vlada podržava proglašenje rijeke Zete parkom prirode

Predsjednik Vlade je čestitao rukovodstvu Danilovgrada na odluci da proglasi rijeku Zetu parkom prirode rekavši da Vlada takav stav podržava u potpunosti.

„To je odluka budućnosti, to je vizionarstvo, to nije samo odluka jedne opštine koja želi sebično da čuva svoj prirodni potencijali. To je poruka za sve u Crnoj Gori, to je poruka i za druge u regionu da je na sceni vrijeme u kojem moramo da se pažljivije odosmo prema našem životnom okruženju, gdje moramo da čuvamo naše resurse zbog napih potomaka i generacija koje dolaze, da na bazi takvog pristupa i takvih resursa obezbijedimo trajnu i sigurnu budućnost našim pokoljenjima. Vlada će već naredne nedjelje, nakon odluke Skupštine opštine Danilovgrad, prihvatiti tu odluku i svi ćemo zajedno raditi da ovaj prostor učinimo još ljepšim, sadržajnijim i komforniji za građane” – rekao je predsjednik Vlade.

Obnova elektromreže, novi hipermarket, rekonstruisani stadion


Na kraju posjete premijer je sa predsjednicom Opštine Zoricom Kovačević i predsjednikom kompanije Voli Draganom Bokanom položio kamen-temeljac novog hipermarketa ove kompanije.

„Želim da čestitam kompaniji Voli i njenom predsjedniku na ovom projektu, na njegovoj spremnosti i odlučnosti da izgradnjom ovakvih projekata i širenjem biznisa u cijeloj Crnoj Gori prati ukupnu politiku crnogorske Vlade koja je usmjerena na dobro zemlje i naravno dobro njenih građana. Zaista Vam hvala ne samo što širite svoj biznis širom Crne Gore, nudite nove prilike za građane, nego i doprinosite ukupnoj razvojnoj afirmaciji Crne Gore kao prestižne investicione destinacije” – rekao je Premijer.

Za vladu u prve tri godine čista petica

Odgovarajući na pitanja novinara premijer je upitan da ocjeni rad Vlade u protekle tri godine rekao da Vladi daje čistu peticu.

„Rad Vlade ocjenjujem veoma dobrim ne zbog toga što sam lično zainteresovan kao predsednik Vlade da se njen rad cijeni nego zbog toga što iza nas stoje rezultati. Ja ću vam reći samo nekoliko: crnogorska ekonomija u nepune tri godine, u dvije godine i šest – sedam mjeseci bilježi impresivan ekonomski rast. U prve dvije godine imali smo stopu rastu prosječno 4,9 odsto. Nađete drugi primjer osim Malte još možda je Islanda da u Evropi da ima takvu stopu rasta. Stopa rasta u Evropskoj uniji je ispod dva odsto” – rekao je premijer. Dodao je da je istovremeno otvoreno skoro 30.000 novih radnih mjesta, da su stabilizovane finansije, da su međunarodne monetarne institucije potvrdile Vladinu ekonomsku politiku, da se plate, penzije i socijalna davanja redovno izmiruju, da je donijeta odluka o povećanju zarada u dva najveća sektora – prosvjeti i zdravstvu.

„Crna Gora u posljednje tri godine troši najveći kapitalni budžet u svojoj istoriji, cijela Crna Gora je jedno veliko gradilište. … Naša turistička privreda bilježi najbolje rezultate ikad ostvarene. Već u devetom mjesecu smo premašili rezultat od prošle godine i po broju turista i po broju noćenja i prebacili milijardu eura prihoda od turizma. Dakle, svaka politika je dala rezultat” – rekao je Premijer.

Upitan je li ocjena onda petica – predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković je odgovorio potvrdno i dodao da smatra da ipak ima prostora za još bolji rad.

„Ako budemo složni, ako se budemo razumjeli, ako budemo mislili o zemlji i o njenom razvoju, ako budemo mislili o mladim ljudima to može biti bolje. Ne treba bojkotovati, ne treba u bojkotu uzimati državni novac trošiti ga neracionalno nego treba raditi i opravdati taj novac kao što mi to radimo i onda će svima biti bolje. Pozivam sve vas iz medija, iz političkih stranaka iz opozicije i vlasti da radimo u interesu Crne Gore ne gledajući jedni drugima u džepove nego gledajući u budućnost, radeći za dobro ove zemlje” – rekao je predsjednik Vlade.

Odgovarajući na pitanje novinara o gestu trojice ambasadora Crne Gore koji su odlučili da plate kaznu koju je Sud za prekršaje izrekao njihovoj bivšoj koleginici predsjednik Vlade je rekao da odluku smatra neprimjerenom.

„Ne komentarišem njihovu ličnu spremnost da učestvuju u plaćanju troška za prekršajni nalog u slučaju osude njihove bivše koleginice. Njihova reakcija je neprimjerena, tu reakciju ocijenio je i ministar vanjskih poslova. Vidjećemo u narednim danima kako da ojačamo sistem, da naučimo sve da rade svoj posao, da se ne plekaju u tuđi posao” – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
  
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?