Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Aleksandar Bogdanović - Luo Šugang: NR Kina podržala formiranje kreativnog haba u okviru inicijative „17+1“

Objavljeno: 26.11.2019. 19:55 Autor: MKU

MKUMinistar kulture Aleksandar Bogdanović sastao se danas sa ministrom kulture i turizma u Vladi Narodne Republike Kine Luom Šugangom.

Sastanak je upriličen u sklopu Foruma u Skoplju, a teme razgovora bile su dosadašnja saradnja u oblasti umjetnosti, kao i aktivnosti koje bi trebalo da budu u fokusu tokom predstojećeg vremena.

Ministar Bogdanović podsjetio je kako je formalna saradnja dvije države na polju kulture uspostavljena 2008. godine, te da je od tada realizovano više zajedničkih projekata, poput „Puta svile“, „Pojasa“, ali i kontinuirane razmjene umjetnika i studenata umjetnosti.

Tokom sastanka, posebno je razgovarano o aktivnostima u sklopu Dubrovačke inicijative „17+1“, kojom je objedinjeno 17 država istočne i centralne Evrope i NR Kine. Tim povodom, ministri Bogdanović i Luo Šugang govorili su o projektima koji bi mogli biti finansirani u Crnoj Gori. Ministar Bogdanović istakao je kako bi od posebnog značaja bila podrška procesu uspostavljanja regionalnih kreativnih habova, pri čemu je ministar Luo iskazao spremnost da kroz inicijativu „17+1“ bude finansirano uspostavljanje jednog od tih objekata.

Još jedno polje saradnje od obostranog interesa, kako su naglasili ministri, jeste kinematografija. U tom pogledu, ministar Luo Šugang istakao je kako je auditorijum u Kini upoznat sa filmskom produkcijom sa ovih prostora, prevashodno kada je u pitanju razdoblje bivše Jugoslavije. Informisan o činjenici kako jedan od prioriteta u kulturnim politikama Crne Gore jeste upravo razvoj kinematografije, ministar Luo Šugang kazao je kako postoji mogućnost uspostavljanja saradnje filmskih institucija iz dvije države – u cilju potencijalnih zajedničkih projekata.

Ministar Luo Šugang kazao je i kako Crna Gora kao destinacija jeste sve posjećenija kada su u pitanju turisti iz Kine, te da je upoznat i sa samim kulturnim nasljeđem naše države. Iz tog razloga, kako je naglasio, potrebno je nastaviti aktivan angažman u realizaciji odredbi iz juče potpisane Skopske deklaracije – jer su njom, između ostalog, predviđeni posebni instrumenti podrške projektima koji se tiču kulturnog nasljeđa na ovim prostorima.

Nakon sastanka, ministar Bogdanović kazao je kako je zadovoljan dogovorenim aktivnostima.

Prije svega, naišao sam na konkretno interesovanje u vezi sa kinematografijom i vjerujem da ćemo upravo na tom polju uspostaviti čvršću saradnju. Uz to, govorili smo o dosadašnjim rezultatima Dubrovačke inicijative, te o predstojećim aktivnostima, pri čemu je važno pomenuti kako ćemo upravo zahvaljujući tome realizovati dio ideja u vezi sa kreativnim habovima u Crnoj Gori. Zajednički projekti iz oblasti kulture bili su još jedna od tema razgovora, tako da u sljedećem periodu očekujem intenziviranje saradnje sa NR Kinom, upravo na bazi svega što je dogovoreno na današnjem sastanku – istakao je ministar Bogdanović.

Pored ministra Bogdanoviću, sastanku su prisustvovali ambasadorka Crne Gore u Republici Sjevernoj Makedoniji Marija Petrović i generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu Aleksandar Dajković.

MINISTARSTVO KULTURE

Video: Youtube

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?