Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Pažin: Do članstva u EU samo ako sve nadležne institucije pokažu odgovornost na svim nivoima

Savjet za vladavinu prava, kojim predsjedava potpredsjednik Vlade Zoran Pažin, razmotrio je na današnjoj sjednici, u prisustvu šefa Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aiva Orava, Nezvanični radni dokument (nonpejper) Evropske komisije o stanju u oblasti vladavine prave. 

„Iako je Evropska komisija u nonpejperu konstatovala napredak u mnogim ključnim oblastima vladavine prava, želim da se fokusiramo na oblasti u kojima možemo i moramo više i bolje. Nalazimo se u fazi koja zahtjeva da institucije zadužene za vladavinu prava moraju iskazati mnogo više odgovornog rada, individualnog i institucionalnog kvaliteta i konkretne prepoznatljive rezultate u oblastima za koje su zadužene. To neće biti moguće ukoliko sve nadležene institucije ne pokažu odgovornost na svim nivoima, polazeći od starješina institucija, pa do svakog nosioca funkcije i svakog službenika,“ saopštio je potpredsjednik Pažin.

Potpredsjednik je naglasio da nema mjesta nikakvoj komociji u obavljanju dužnosti, niti olakom zadovoljavanju formalnim statistikama, već rezultati moraju biti suštinski, takvi da ih mogu osjetiti sami građani, kroz unapređenje pravne sigurnosti, kao najznačajnijeg atributa vladavine prava.

„Samo takav pristup obavezama vodi jačanju povjerenja u pravosuđe i druge institucije, prvenstveno građana, a potom i naših partnera u Briselu,“ dodao je potpredsjednik.

Prema riječima šefa Delegacije EU u Crnoj Gori Aiva Orava, Evropska komisija prepoznaje i pozdravlja napredak koji je Crna Gora ostvarila u usvajanju propisa EU, izgradnji institucija i ostvarenju rezultata u brojnim oblastima vladavine prava, ali takođe i ukazuje na niz preostalih izazova. 

Članovi Savjeta, rukovodioci državnih institucija zaduženih za oblast vladavine prava, preuzeli su obavezu da, prije usvajanja narednog godišnjeg izvještaja o napretku Crne Gore, izvijeste Evropsku komisiju o napretku u ispunjavanju preporuka iz Nezvaničnog radnog dokumenta (nonpejpera) o stanju u oblasti vladavine prava.

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE ZA POLITIČKI SISTEM, UNUTRAŠNJU I VANJSKU POLITIKU

FOTO I VIDEO: https://flic.kr/s/aHsmJKC2HS

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?