Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Savjet za konkurentnost snažno podržao inicijativu privrede za formiranje „digitalne koalicije“ Vlade, biznisa i naučno-akademske zajednice

Objavljeno: 09.12.2019. 21:34 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Savjet za konkurentnost razmotrio je na danas održanoj IX sjednici, kojom je predsjedavao premijer Duško Marković, više dokumenata iz oblasti digitalizacije i snažno podržao Inicijativu privrednih udruženja za formiranje koordinacionog i savjetodavnog tijela za digitalnu transformaciju.

Koordinaciono i savjetodavno tijelo za oblast digitalne transformacije, o čijem je obrazovanju danas postignuta apsolutna suglasnost, trebalo bi da uključi predstavnike Vlade, privrede i naučno istraživačke i akademske zajednice sa zadatkom doprinosa kreiranju normativnih pretpostavki i moderne informatičke infrastrukture, podizanja nivoa informatičke pismenosti i bezbjednosti, podrške start-up eko sistemima, te neophodnim reformama u oblastima ekonomije, prosvjete, zdravstva i dr.

Konstatovano je da uspješna digitalna transformacija predstavlja veliku šansu za privredu što se pokazalo na primjeru više malih država.

Predsjednik Savjeta, premijer Duško Marković, konstatovao je da dalji razvoj crnogorske ekonomije i društva podrazumijeva digitalizaciju i to kao razvojnu i transformacionu politiku te da digitalna transformacija predstavlja jednu od najvažnijih politika Vlade u predstojećem razdoblju.

Savjet se upoznao sa Informacijom o realizaciji zaključaka sa prethodnih sjednica Savjeta za konkurentnost koja je pokazala da je većina zaključaka realizovana ili je realizacija u toku.

Usvojen je Plan rada Savjeta za konkurentnost za 2020. godinu kojim su određene četiri teme – po jedna za svaki kvartal naredne godine: Povećanje stope aktivnosti na tržištu rada, Poslovni ambijent, Siva ekonomija i Inovacije.

Savjet za konkurentnost razmotrio je i više dokumenata iz svoje nadležnosti.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

FOTO I VIDEO: https://flic.kr/s/aHsmJUcWne
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?