Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Nurković: Ulaganje u Montenegro Airlines nije spašavanje kompanije nego ulaganje u razvoj CG

Objavljeno: 12.12.2019. 17:42 Autor: MINISTARSTVO SAOBRAĆAJA I POMORSTVA

„Predlog zakona o ulaganju i konsolidaciju Montenegro Airlinesa ne predstavlja spašavanje Montenegroairlinesa, već ulaganje u razvoj Crne Gore” – poručio je ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković na današnjoj konferenciji za medije organizovanoj nakon što je u petak Vlada utvrdila zakon.

„Svjesna značaja kompanije Vlada Crne Gore nije dozvolila da dođe do stečaja i gašenja. Ozbiljno smo se bavili tom temom i siguran sam da smo donijeli dobru odluku. Sve kalkulacije pokazuju da bi gašenje imalo velike posljedice, a da su benefiti od ulaganja daleko veći. Na ovaj potez se nijesmo odlučili ni brzo ni lako, ali smo na osnovu analize rada preduzeća u posljednje tri godine, siguran sam donijeli dobru odluku koju ćemo podnijeti Skupštini na verifikaciju. Ako poslanici imaju bolje rješenje na njima je da preuzmu odgovornost'', kazao je ministar Nurković.

Prezentirajući neke od argumenata i činjenica koje idu u prilog ovakvoj odluci ministar je rekao da je indirektan doprinos nacionalne avio kompanije crnogorskoj turističkoj i ostaloj privredi, od turista i putnika koje je prevezao, veći je od 150 miliona godišnje prema sprovedenom istraživanju tržišta, sačuvano je oko 400 radnih mjesta od kojih je dvije trećine letačkog i tehničkog osoblja, a u čije obrazovanje je država uložila velika sredstva.

Ministar je istakao da je uprkos kritikama, zadovoljan što su sačuvali ovu kompaniju, te da je notorna laž stručnjaka koji tvrde da će država platiti 32 miliona eura duga nacionalnog avioprevoznika prema Aerodromima i da će taj novac ostati koncesionaru.

Na konferenciji za medije ministar je pomenuo da se medijski daje prostor nekompetetnim licima, navodnim stručnjacima, da komentarišu odluke Vlade. „Drastičan primjer je komentar nekog stručnjaka da će sredstva koja država uplati Aerodromima na ime duga otići budućem koncesionaru, te da će on državnim parama platiti državi. Ovo je notorna izmišljotina, neznanje ili bolesna neistina” – rekao je ministar saobraćaja i pomorstva.

Minisar je rekao da naš turizam nije moguće razvijati sa postojećom infrastrukturom koju imamo bez obzira na to što dodatno ulažemo u putnu i željezničku infrastrukturu.

„Dok god ne budemo dostigli nivo razvoja izgrađenosti autoputeva i željeznice da zadovolji potrebe povećanog broja turista moraćemo da koristimo ovaj vid prevoza. Dok imamo tu potrebu imamo potrebu da ovo preduzeće održimo i da ono funkcioniše. Direktne i indirektne štete bi se desilo ako ne dođe do konsolidacije preduzeća. Zaista ćemo pokušati da činjenicama i argumentima dokažemo da nije ulaganje u spašavanje ovog preduzeća već ulaganje u budući razvoj Crne Gore. … Svjedoci ste da svakodnevno dobijamo informacije da su u evropskim državama ove kompanije neodržive same po sebi, Italija je nedavno imala pomoć od oko 400 miliona eura a ukupno za godinu dana oko milijardu i 300 miliona. Kompanija na Malti je takođe u problemima, vidite šta se desilo sa kompanijom u Britaniji, a koliko je tek njemačka Vlada morala da uloži da bi sanirala taj dio kompanije koji posluje tamo. Pomenuću takođe i Island koji je dozvolio da se ugasi njihova avio kompanija. Imali su 1,5 odsto pad bruto nacionalnog dohotka kao direktna i indirektna posljedica gašenja avio kompanije. Čuo sam da je njihov premijer izjavio da, da je znao za posljedice ove odluke da nikada ne bi dozvolio da se ugasi nacionalna avio kompanija. Dakle, potpuno smo svjesni i potrebe za ulaganjem i napora koje treba da uloži Vlada i da obezbijedi sredstva ali smo daleko više svjesni posljedica koje bi se desile ukoliko bi došlo do gašenja ove kompanije'', kazao je Nurković odgavarajući na pitanja novinara vezano za mišljenje EK na ovaj predlog zakona i da li postoje garancije da će preduzeće pozitivno poslovati nakon predviđenih ulaganja“ – rekao je ministar.

Ministar saobraćaja i pomorstva je ocijenio da je rješenje za nacionalnu avio kompaniju moralo biti sistemsko kako bi se omogućilo tom preduzeću da se razvija i da pozitivne efekti daleko veće od ovih koji su do sada ostvareni.

''Sve analize uz prevezeni broj putnika pokazuju da će interesovanje za ovaj vid putnika iz godine u godinu rasti na globalnom nivou i na tržištu Crne Gore. Crna Gora ima strateški plan da razvija turizam. Zaista turizam nije moguće razvijati sa postojećom infrastrukturom koju imamo bez obzira što dodatno ulažemo u putnu i željezničku infrastrukturu. Dok god ne budemo dostigli nivo razvoja izgrađenosti autoputeva i željeznice da zadovolji potrebe povećanog broja turista moraćemo da koristimo ovaj vid prevoza. Dok imamo tu potrebu imamo potrebu da ovo preduzeće održimo i da ono funkcioniše. Direktne i indirektne štete bi se desilo ako ne dođe do konsolidacije preduzeća. Zaista ćemo pokušati da činjenicama i argumentima dokažemo da nije ulaganje u spašavanje ovog preduzeća već ulaganje u budući razvoj Crne Gore. Agenciji smo uputili zakon, uputili smo kancelariji EK u Podgorici i naravno obavićemo razgovore u narednom periodu. Svjedoci ste da svakodnevno dobijamo informacije da su u evropskim državama  ove kompanije neodržive same po sebi, Italija je nedavno imala pomoć od oko 400 miliona eura a ukupno za godinu dana oko milijardu i 300 miliona. Kompanija na Malti je takođe u problemima, vidite šta se desilo sa kompanijom u Britaniji, a koliko je tek njemačka Vlada morala da uloži da bi sanirala taj dio kompanije koji posluje tamo. Pomenuću takođe i Island koji je dozvolio da se ugasi njihova avio kompanija. Imali su 1,5 odsto pad bruto nacionalnog dohotka kao direktna i indirektna posljedica gašenja avio kompanije. Čuo sam da je njihov premijer izjavio da, da je znao za posljedice ove odluke da nikada ne bi dozvolio da se ugasi nacionalna avio kompanija. Dakle, potpuno smo svjesni i potrebe za ulaganjem i napora koje treba da uloži Vlada i da obezbijedi sredstva ali smo daleko više svjesni posljedica koje bi se desile ukoliko bi došlo do gašenja ove kompanije'', kazao je Nurković odgavarajući na pitanja novinara vezano za mišljenje EK na ovaj predlog zakona I da li postoje garancije da će preduzeće pozitivno poslovati nakon predviđenih ulaganja.

Nurković je na kraju zaključio da “ krpljenje nije pravo rješenje te da se problem mora sistemski rješavati i da se omogući preduzeću razvoj i da će doći pozitivni efekti daleko veći od ovoga što su do sada ostvarili.

Izvršni direktor Montenegro Airlinesa Živko Banjević ukazao je na to da je Montenegro Airlines u prethodne tri godine prevezao milion i 850 hiljada putnika.

-Iz godine u godinu smo povećavali broj putnika, a ja bih dodao da smo poslovanje optimizovali na način što smo smanjili fiksne i direktne operativne troškove i da smo sa manje aviona i letova ostvarili veću popunjenost kabine i veći efekat sa aspekta broja prevezenih putnika nego što je to bilo ranije. MA prevozi jednu trećinu do jednu četvrtinu ukupnog broja putnika na crnogorskim aerodromima u konkurenciji od 55 avio prevoznika, uključujući i sve low cost kompanije koje lete prema Crnoj Gori. Sve u svemu ukupan doprinos MA za ove tri godine je bio veći od pola milijarde eura. Što se tiče ove godine do današnjeg dana prevezli smo oko 626 hiljada putnika, a do kraja godine imaćemo blizu 670 hiljada putnika u sve tri kategorije saobraćaja. To znači da smo za oko tri odsto povećali broj prevezenih putnika u odnosu na prošlu godinu pri čemu će kompanija prihodovati više od 70 miliona eura. Bitno je da se istakne da MA trenutno u svom vlasništvu ima dva fokera od čega je jedan bio prizemljen što nam je izazvalo dodatne troškove, kazao je Banjević.

Montenegro Airlines će poslovati pozitivno u startu, a kako je dodao, planom konsolidacije, rezultat će biti pozitivan odmah.

-Što se samog plana i konsolidacije i razvoja MA tiče, MA će u periodu od 2020. pa narednih 3 godine prevoziti u prosjeku između 700 i 750 hiljada putnika. Planiran je realan rast u odnosu na ono što činimo ove godine. Pri tome će rezultat biti pozitivan odmah. MA će poslovati pozitivno u startu i od početka sprovođenja pomenutog plana. Pitanje svih pitanja od kad je predlog Zakona usvojen na Vladi je da li je ovaj plan konsolidacije i ulaganja u MA održiv. Evo ja želim da kažem da ni jedna odluka nije donešena naglo ni jedan input nije stavljen na papir dok nije provjeren. Ja tvrdim da je plan održiv jer počiva na realnim pretpostavkama koje su testirane u prethodnom trogodišnjem periodu. Da je MA ranije imao barem dio sredstava u svom vlasništvu priča bi bila potpuno drugačija. Plan je održiv jer počiva na realnim pretpostavkama koje su već testirane u prethonom periodu i zato što počivaju na zdravim osnovama koje se konačno tiču investiciono-razvojnog palan. MA je svoje avione nabavio 2008. 2009. i 2010. godine i to većinu resursa na operativni lizing. Prošlo je 10 godina i vrijeme je da se operativni resursi kompanije zanove, istakao je Banjević.

Kako je dalje naveo, ova priča neće prestati onoga dana kad se završi proces ulaganja.

-Ukupna cifra od 155 miliona ne predstavlja jednokratno ulaganje 1. januara 2020. godine. Naprotiv. Neutralan efekat po budžet je veći od 50 miliona i ostalo je fiskalni efekat po budžet i sredstava koja će biti uložena do 2024. godine. Direktan i ukupan indirektan doprinos MA privredi je veći od 180 miliona eura, a u državni budžet se sliva oko 34 miliona eura godišnje. Priča ne prestaje 2023. godine kad se ulaganje završi već naprotiv. Zavisno od toga koliko dobro uradimo proces nabavke aviona, restauraciju motora, ova priča će trajati znatno duže. Po nama, period će trajati narednih 8 do 9 godina, istakao je on.


MINISTARSTVO SAOBRAĆAJA I POMORSTVA


FOTO I VIDEO: https://flic.kr/s/aHsmJY3NFc

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?