Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković: Predloženi zakon o slobodi vjeroispovijesti nije revolucionarni zakon koji oduzima imovinu nego obaveza Vlade koju ćemo odlučno dovesti do kraja

Objavljeno: 16.12.2019. 21:10 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković ocijenio je danas da tvrdnje da je Sveta Stolica prilikom njegove prekjučerašnje zvanične posjete otvorila pitanje predloženog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica predstavljaju manipulaciju sračunatu na blokiranje dalje demokratizacije naše zemlje i saopštio da je Vlada odlučna da obavezu preuzetu nezavisnošću i Ustavom dovede do kraja.

„Ono što je iz tog razgovora proizašlo je da i Crna Gora i Sveta Stolica žele da se na tom zakonu postigne najveći stepen konsenzusa. A kao što znate, mi smo radili za ovih pet godina da do toga konsenzusa dođe. Konsenzusa ne može biti ako to neko ne želi“ – rekao je predsjednik Vlade prilikom posjete Tivtu odgovarajući na pitanje novinara dnevnog lista Vijesti.

Premijer je rekao da u slučaju predloženog zakona nema protivljenja ni Katoličke crkve u Crnoj Gori, ni Islamske zajednice u Crnoj Gori ni Jevrejske zajednice.

„Imamo protivljenje srpske Mitropolije iz poznatih razloga koji su iracionalni. Bilo je upita iz Delegacije Evropske unije i nekih ambasada o tajmingu ovog zakona jer se spekulisalo da smo mi ovaj zakon kandidovali da bismo zaustavili dijalog o izbornim uslovima. Pitao sam ih: da i je ikada zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i o pravnom položaju vjerskih zajednica bio predmet izbornog zakonodavstva? Nikada! Da li je ovaj zakon od bilo koje stranke u Crnoj Gori pa i opozicionih stranaka doveden u kontekst pregovora o izvornim uslovima? Nije! Dali je ovaj zakon držan u fijoci i odjednom stavljen u parlamentarnu proceduru da bi se napravila politička opstrukcija? Nije, jer smo mi na tom zakonu radili 4-5 godina, taj zakon je bio predmet širokih konsultacija i rasprave, kako na nacionalnom tako i na međunarodnom planu. I na kraju, taj zakon je sa aspekta opravdanosti i cjelishodnosti rješenja potvrdila Venecijska komisija kao nesporni savjetodavni autoritet u Evropi. Prihvatili smo sve preporuke Venecijanske komisije, i u skladu sa Vladinom agendom kandidovali ga parlamentu“ – rekao je premijer Duško Marković.

Predsjednik Vlade je podsjetio da je izrada ovog zakona u Programu Vlade i da su stoga svi su znali da Vlada radi na zakonu i da će predloženi zakon biti upućen parlamentu.

„Želim da pošaljem poruku: Ovo nije revolucionarni zakon, ovo nije zakon koji uključuje oduzimanje imovine vjerskim zajednicama, bilo kojoj pa i Srpskoj pravoslavnoj crkvi. ovo je zakon kojim po najvišim evropskim standardima regulišemo ovu oblast kao svako uređeno društvo i kao svaka druga demokratska država. Ovo je zakon u kojem će se znati šta je crkveno, a šta je državno nevezano od toga ko će služiti vjerske objekte u tim crkvama. Dakle, ovim zakonom nećemo istjerivati sveštenstvo iz postojećih objekata Srpske pravoslavne crkve niti ćemo tamo uvoditi neko drugo. To je obična manipulacija da se zaustavi proces demokratizacije Crne Gore i ovo važno pitanje, koje smo preuzeli i nezavisnošću i Ustavom, dovedemo do kraja. I Vlada ostaje odlučna na tom planu“ – zaključio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković odgovarajući na pitanja novinara na kraju radne posjete opštini Tivat.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?