Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković sa NVO: Kontinuiran i konstrukcivan dijalog je pokretačka snaga našeg društva

Objavljeno: 17.12.2019. 16:55 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore
Jedino kontinuiran i konstruktivan dijalog iz kojeg se uči i sazrijeva može i treba biti nova pokretačka snaga našeg društva, ne uslovljavanje, isključivost i jednostranost, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na okruglom stolu „Saradnja Vlade i NVO u procesu pristupanja EU“. 

Kontinuitet dijaloga, dodao je on, unapređujemo iz dana u dan i drago mi je da smo prevazišli određene nedostatke istaknute na našem prethodnom sastanku. Međutim, predsjednik Vlade je zamjerio što na ovom sastanku nijesu došli oni koji su ključni kritičari Vladinih politika i rezultata u procesu pregovora. 

Predsjednik Marković je istakao da smo kroz nekoliko zakonodavnih aktivnosti uspjeli da primijetno unaprijedimo ambijent za rad NVO sektora. Ove godine je iz državnog budžeta za projekte NVO opredijeljeno 3,5 miliona eura. Tendencija rasta budžetske podrške radu NVO je evidentna, pa je u protekle dvije godine Vlada kofinansirala 69 projekata NVO u ukupnom iznosu od 1,2 miliona eura.

„Crna Gora je od početka procesa pregovora zauzela stav o iskrenom i transparentnom pregovaranju. Ne samo da smo jedina zemlja koja je civilni sektor uvela u radne grupe, već svoje nedostatke i probleme nijesmo gurali pod tepih, nego smo ih stavljali na sto. Da o njima razgovaramo i da nađemo najbolje i primjenjivo rješenje za crnogorsko društvo“, rekao je Premijer i dodao da ne bi bilo korektno zloupotrijebiti takav pristup a informacije o problemima koristiti za ostvarivanje nekih drugih ciljeva ili kratkoročnih dnevno-političkih poena.

Predsjednik Marković je ponovio da Crna Gora predano radi na ispunjavanju obaveza iz svoje evropske agende i da za nas EU nema alternativu. Napominjući da su pregovori dvosmjeran proces, premijer Marković je rekao da pažljivo posmatramo dešavanja u EU te da smo ohrabreni izborom nove Evropske komisije kao i porukama koje nam govore da se proširenje vraća u fokus politike u Briselu.

„Razumijemo sadašnji evropski konekst i u odnosu na njega ponašamo se kao Evropljani. Ali, ono što želimo je evropsko liderstvo na prostoru Zapadnog Balkana, a ne bilo čije drugo koje ne dijeli ili ne pripada evropskom sistemu vrijednosti“, rekao je predsjednik Vlade. 

On je istakao da u fokusu naših napora ostaje izgradnja stabilnog i snažnog sistema vladavine prava, kao temelja demokratskog društva kojem težimo. 

„Značajna potvrda naših napora je nedavna vijest o usvajanju Izvještaja o ispunjenju početnih mjerila za poglavlje 8 – Konkurencija od strane Savjeta EU, što je korak dalje na putu do otvaranja jedinog preostalog poglavlja pravne tekovine“, rekao je premijer Marković.

On je istakao da smo sada ispunili većinu od ukupnog broja privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24.

Današnji sastanak sa NVO je treći ove godine na kojem premijer Marković neposredno razgovara sa predstavnicima civilnog sektora. Okrugli sto se organizuje u okviru projekta eu4me, koji finansira EU a implementira UNDP u Crnoj Gori. 

Šef delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav je kazao da je počela sa radom nova Evropska komisija i da je to značajno za sve zemlje kandidate. On je dodao da se, iako je bilo nekih pomiješanih signala iz EU, proces proširenja nastavlja kao i da su vijesti o poglavlju 8 signal za to.

„Ako EU nešto obeća, Evropska unija će onda to ispuniti“, rekao je ambasador Orav i dodao da je važno da Crna Gora nastavi sa svojim reformama.

Osvrćući se na uloga NVO u procesu evropskih integracija, ambasador Orav je kazao da ona ne smije da bude potcijenjena. Dodao je da su u svom posljednjem izvještaju konstatovali da je poboljšano zakonodavno, institucionalno i finansijsko okruženje u kojem rade organizacije civilnog društva, te da su prisutni neki konkretni rezultati.

Predstavnici civilnog sektora pohvalili su pristup predsjednika Vlade da direktno razgovara sa njima i iskazali određene stavove i sugestije u odnosu na poglavlja u kojima učestvuju, a najviše iz oblasti vladavine prava i poljoprivrede.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE



Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?