Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Vlade na Premijerskom satu: Nakon postavljanja podmorskog kabla nestaje mogućnost nestašica struje, zadatak CEDIS-a je da svaka kuća u CG dobije struju

Objavljeno: 18.12.2019. 18:55 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Predsjednik Vlade Duško Marković poručio je danas da naša građani Crne Gore više ne treba da strijepe od nestašica električne energije i poremećaja na tržištu jer je vezom podmorskim kablom sa Italijom i gradnjom nestao razlog realnih i vještačkih nestašica.

„Na prvoj godišnjoj aukciji za dodjelu prekograničnih prenosnih kapaciteta između Crne Gore i Italije, održanoj prošle nedjelje, Crnogorski elektroprenosni sistem ostvario je prihod od bezmalo 3 miliona eura, za samo 70 od ukupno pripadajućih 200 MW prenosnog kapaciteta. Ovaj fenomenalan finansijski rezultat, samo je ilustracija vrijednosti koje kreiramo u domaćoj energetici posljednjih godina. No, važnija od trenutne dobre zarade je činjenica da je Crna Gora zadobila snažnu i direktnu vezu sa zapadnoevropskim energetskim tržištem. Dakle, poruka je jasna – nema razvoja u izolovanim nacionalnim okvirima. Posebno ne za malu državu na Balkanu. Biti dio evropskog energetskog lanca nije više naša ambicija, nego realnost. Za Crnu Goru od ovog trenutka nema više bojazni od poremećaja na tržištu energije Jugoistočne Evrope. Rizik od realnih i vještačkih nestašica, praktično je eliminisan kroz vezu sa evropskim energetskim tržištem. No, osim fascinantnih podataka od gotovo milijardu eura vrijednom projektu, koji je Crna Gora uspješno realizovala u partnerstvu sa italijanskom kopanijom Terna, posebno raduje dokazana sposobnost našeg CGES-a. Oni su potvrda da je domaća struka i znanje spremno da se ravnopravno takmiči sa evropskim gigantima“ – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković odgovarajući na Premijerskom satu na pitanje Filipa Vukovića iz Kluba poslanika Demokratske partije socijalista o stanju u našoj energetskoj politici.

Premijer je rekao da će samo izvori električne energije uspostavljeni ove godine proizvoditi 10% struje, te da petogodišnji plan investicija EPCG iznosi 700 miliona eura.

„Tu su rekonstrukcije postojećih objekata, ali još važnije novi projekti: poput solarne elektrane Briska gora, vjetroelektrane Gvozd, hidroelektrane Komarnica, dodatnog agregata na Perućici, a postoje i novi planovi za Kruševo, na primjer... Paralelno, odabran je investitor za novu vjetroelektranu na Brajićima, investiciju vrijednu oko 100 miliona eura, a u pripremi su i tenderi za zakup državnog zemlišta za potrebe gradnje dodatnih solarnih elektrana. Sve ovo ostvaruje se bez centa finansijskog podsticaja. Dakle, pozivi koje smo raspisivali u mandatu ove Vlade, ne sadrže ni premije ni garantovane podsticajne cijene. Crnogorska energetika sazrela je do nivoa na kojem do reputabilnog partnera i investitora dolazimo na čisto tržišnim principima. U tom smislu energetika će biti jedan od pokretača još dinamičnijeg rasta naše ekonomije. Ova oblast danas mladim ljudima nudi kvalitetna i atraktivna radna mjesta u struci. Djelatnost koja svojim snažnim investicionim ciklusom pokreće i druge razvojne perspektive“ – rekao je premijer.

Predsjednik Vlade rekao je da želi da svi u lancu odlučivanja – od Vlade i Ministarstva ekonomije, do EPCG i njenih preduzeća budu na visini zadatka kako bi građani dobili kvalitetnu uslugu.

„Zato je posebno važno da CEDIS brzo i efikasno napreduje u poduhvatu koji smo zajednički inicirali – intenzivnoj revitalizaciji distributivne mreže. Krenulo se sa sjevera i ruralnih područja, ali svjedoci smo da kvalitet napajanja nije optimalan ni u prigradskim naseljima, pa čak ni u pojedinim gradskim jezgrima. Već započetih 80 miliona eura ulaganja u ove svrhe, neće biti kraj tog procesa. To mora i biće program u godinama koje slijede, sve dok svako crnogorsko domaćinstvo i svaki privredni subjekt, ne dobiju evropski kvalitet energije. Poručiću odavde – zadatak CEDIS-a je da svaka kuća, u selu ili planini, u kojoj se makar i periodično živi, dobije struju. I zbog tog pojedinca i porodice, ali zbog poruke – da i drugi treba da ostanu na svojim imanjima, i da im se vraćaju. To je jedna od humanih dimenzija regionalnog razvoja“ - kazao je predsjednik Vlade Duško Marković.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE



Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?