Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Vlade Duško Marković na Premijerskom satu: Naš cilj je dalje unapređenje saradnje i dobrosusjedskih odnosa sa Albanijom kroz cjelovit razvoj infrastrukture

Objavljeno: 18.12.2019. 21:14 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković najavio je da naša zemlja radi na infrastrukturi ka susjednoj Albaniji te da će do polovine naredne godine biti završen projekat rekonstrukcije puta Vladimir – Ostros.

„Procijenjena vrijednost radova za rekonstrukciju ovih 18 kilometara puta [dionice Virpazar – Ostros – Vladimir] iznosi između 9 i 10 miliona eura. Nakon urađenog projekta, sagledaćemo mogućnosti i modalitete za finansiranje izgradnje tog značajnog putnog pravca“ – rekao je predsjednik Vlade odgovarajući na pitanje potpredsjednika Skupštine Gencija Nimanbegua postavljeno u ime Kluba poslanika Bošnjačke stranke, koalicije „Albanci odlučno” i Hrvatske građanske inicijative.

Premijer je, odgovarajući na pitanje dokle se stiglo sa otvaranjem graničnog prelaza Ckla – Zogaj između Crne Gore i Republike Albanije, rekao da je sporazum potpisan prošle godine i da se očekuje da puštanje u rad ovog graničnog prelaza ubrza ekonomsko-turističku valorizaciju cijelog regiona Skadarskog jezera, i poboljšati mogućnosti za ekonomski razvoj i zapošljavanje stanovništva sa područja Krajine u Opštini Bar ali i povećati nivo bezbjednosti.

„Kao što sam Vam rekao u aprilu 2018. godine kad ste se interesovali za izgradnju ovog graničnog prelaza, želim da ponovim da novi granični prelazi nemaju samo privrednu funkciju nego i veoma važnu funkciju stabilnosti i obezbjeđenja sigurnosti države. Crna Gora će, vjerujem vrlo brzo, postati i spoljna granica EU. Zbog toga treba da obezbijedimo kvalitetnu mobilnost na graničnim prelazima, a da oni istovremeno znače i sigurnost i bezbjednost zajedničkog evropskog prostora. Kroz intenzivnu komunikaciju i saradnju resora nadležnih za unutrašnje poslove, potvrđena je opredijeljenost da zajednički radimo na podizanju nivoa bezbjedosti granica i u Crnoj Gori i u Albaniji, a paralelno sa tim, da obezbijedimo i bolju operativnost i prohodnost na graničnim prelazima“ – rekao je premijer Duško Marković.

Predsjednik Vlade je rekao da je informisan da je završen projekat saobraćajnice do graničnog prelazate da će nadmetanje za izbor izvođača biti objavljeno do 25. decembra.

„Naš cilj je dalje unapređenje regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa dviju država, kroz efikasniju prekograničnu saradnju, cjelovit razvoj infrastrukture, te unapređenje ekonomske aktivnosti i privredne razmjene“ – zaključio je premijer Duško Marković.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?