Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Marković na Premijerskom satu: U Sjeverni region ova Vlada je uložila više od milijardu eura, dalji razvoj sela predmet je naše stalne pažnje

Objavljeno: 18.12.2019. 21:32 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković saopštio je danas u Skupštini na Premijerskom satu da položaj mladih i razvoj sela zavrjeđuju nepodijeljenu pažnju Vlade te da kvalitetna saobraćajna i energetska i lokalna infrastruktura kao i podsticaji predstavljaju prioritete Vlade u razvoju ruralnih područja i da Vlada za to izdvaja pozamašna sredstva.

„Uzmimo za primjer saobraćajnicu Jezerine – Lubnice, u koju Vlada ulaže preko 30 miliona eura. Nakon završetka ovog projekta od Lubnica do najsavremenijeg zimskog rizorta Kolašin 1600 trebaće svega 10-ak minuta novoizgrađenim tunelom. Suvišno je govoriti koliki razvojni potencijal ova saobraćajnica otvara za ovo područje. Od izgradnje hotela i turističkih naselja do poljoprivredne proizvodnje koja će biti neophodna za njihovo snabdijevanje. Isti je slučaj i sa bjelopoljskim selima koja uz Bistricu vode ka Đalovića pećini i skijalištu Cmiljača u koje Vlada trenutno višemilionski investira. Jednako tako, izgradnja autoputa imaće direktan uticaj na razvoj crnogorskih sela i to je projekat čije će multiplikativne efekte najbolje osjetiti ona mjesta koja se nalaze na potezu od Bara do Boljara. Dakle, vrlo jasno - dobra saobraćajna mreža, odnosno izgradnja puteva je najdirektniji odgovor na Vaše pitanje“ – rekao je premijer Duško Marković odgovarajući na pitanje poslanika Borisa Mugoše koje mjere Vlada Crne Gore preduzima u cilju razvoja crnogorskog sela postavljeno u ime Kluba Socijaldemokrata i Liberalne partije.

Predsjednik Vlade je rekao da je o ulaganjuma u energetiku već govodio odgovarajući na pitanje Kluba poslanika Demokratske partije socijalista.

„Stoga je posebno važno to što će CEDIS u narednih nekoliko godina uložiti preko 80 miliona eura u revitalizaciju dalekovoda i trafostanica, uglavnom na sjeveru. Treći stub podrške ruralnim područjima čine direktni podsticaji razvoju i samozapošljavanju koje je na liniji komparativnih prednosti seoskih oblasti. Naš odnos prema tom vidu razvoja ruralnih područja najbolje se oslikava u činjenici da Agrobudžet ove godine iznosi rekordnih 52,3 miliona eura, sa planom da se i u narednoj godini nastavi trend uvećenja. I sâm sam nebrojeno puta insistirao da i Investiciono-razvojni fond posebnu pažnju posveti razvoju seoskih područja. Tako je u novembru mjesecu ove godine preko polovine kredita koje je plasirao IRF bilo direktno usmjereno pojedinačnim poljoprivrednim proizvođačima. Četvrto ali ne i manje važno je snaženje lokalne infrastrukture. Ali poslaniče Mugoša, moramo imati za koga! Posredstvom programa koji se realizuju preko Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, odnosno iz kapitalnog budžeta države a preko lokalnih samouprava, u ruralnim područjima izgradaili, rekonstruisali i asfaltirali smo 170 kilometara seoskih puteva“ – kazao je predsjednik Vlade.

Premijer je rekao da se stanovnicima sela moraju dati motivi da ostanu u svojim domovima i tu zasnuju porodice kako bi život na selu bio privilegija.

Predsjednik Vlade je podsjetio da su u posljednje vrijeme investitori koji djeluju u Primorju zainteresovani za ulaganje u Sjeverni region.

„Ovakav zamajac turistističkog razvoja, sa sve potentnijim zimskim turizmom u čiji razvoj se ulaže na desetine miliona eura, a uz nebrojene prirodne potencijale koje tek treba valorizovati, nalaže da budućnost Sjevera leži u poljoprivrednoj proizvodnji i proizvodnji hrane. Uvjeren sam da seosko stanovništvo više neće morati da migrira ka gradovima za ispod-prosječne plate. Naprotiv! Siguran sam da ćemo za nekoliko godina, najviše deceniju, imati obrnutu migraciju – iz grada u sela. Stoga ću i lično insistirati, u svim resorima, da se bez izuzetka podrži svaki mladi čovjek koji se opredijeli za ovakav vid samozapošljavanja. Da bude svoj gazda, i iz godine u godinu uvećava svoje domaćinstvo“ – zaključio je predsjednik Vlade Duško Marković.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?