Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Pažin poslanicima DF-a: „Nemate od koga da branite hramove, jer ih niko neće napadati“

Objavljeno: 19.12.2019. 01:43 Autor: KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE
„Mislim da je za sve nas kategorički moralni imperativ da se čuvamo teških riječi. To je ono što je u duhu tradicije, na koju Vi s pravom volite da se pozivate, da se čuvamo teških riječi i da čuvamo jedni druge od sebe samih,“ saopštio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin na pitanje poslanika Slavena Radunovića da li Vlada svjesno provocira građanske sukobe u Crnoj Gori. 

„Zakon nema nikakve pretenzije da ikome povjerava hramove osim vjernicima. Ne očekujete, gospodine Radunoviću, valjda da Vlada drži sjednice u nekom od vjerskih objekata. I zaista je neprihvatljiva manipulacija da se navodno radi o potrebi da država raspolaže tom imovinom, tako što će je stavljati u promet. Ništa od toga nije tačno. Nije namjera Vlade da iko osim vjernika koristi vjerske objekte,“ precizirao je potpredsjednik.

Ogovarajući na pitanje poslanika Predraga Bulatovića, potpredsjednik je izjavio: „Razmio sam, koliko god se iz razloga političkih stavova koji se zauzimaju iznose primjedbe na cjelinu zakona, da je ovdje sporno samo tri, najviše četiri člana i treba otvoreno to reći. Ovaj zakon nije stvar političkih ideologija, nego ljudskih prava i sloboda i kad svedemo raspravu na to onda ćemo lako doći do najboljeg mogućeg rješenja“.

U odgovoru na pitanje poslanika DF-a Milutina Đukanovića potpredsjednik Pažin je podsjetio da je Prijestonica Cetinje upisana kao vlasnik Cetinjskog manastira i dodao: „Smeta li neko vjernicima da idu u Cetinjski manastir, da li ih neko napada, uzurpira, ugrožava? Niko. Prema tome, gospodine Đukanoviću, nemate od koga da branite hramove, jer ih niko neće napadati. A ako tvrdite da će ih neko napadati onda grubo manipulišete činjenicama. Nema niko pravo da napada hramove, a stoga nema ni potrebe da ih Vi branite, posebno ne životima. Životi su nam dragocjeni, svih građana. I nemojmo da provociramo tu priču o životima koji će stradati usljed neodgovorne i neodmjerene retorike koja može da se čuje.“

Na pitanje poslanika Miluna Zogovića šta će, kao ministar pravde, preduzeti u narednom periodu vezano za Tužilaštvo, potpredsjednik Pažin je saopštio: „Ja Vas sada informišem da ću naredne godine, kao ministar pravde, pokrenuti procedure za izmjene organizacionih zakona koji uređuju Tužilaštvo, da bismo jasno pozicionirali liniju odgovornosti unutar Tužilaštva, što sada nije slučaj. To nije slučaj prije svega neodgovornim pravnim avanturizmom jednog broja Vaših opozicionih kolega, koji su u jednom ranijem periodu, na jedan neprimjeren način, nepoznat u demokratskoj praksi, pozicionirali Tužilaštvo u naš pravni sistem, jer im se tada činilo da će preko Tužilaštva moći da ostvaruju neke svoje političke ciljeve, a sada vide da su bili u zabludi, pa i sami prigovaraju na ta rješenja koja postoje sada kao pozitivna pravna rješenja. Po našem Ustavu, Tužilaštvo je jedinstveni i samostalni državni organ, a ne grana vlasti. Međutim, kod nas je pozicionirano kao grana vlasti, što je samo po sebi jedna devijacija unutar pravnog sistema. Tu devijaciju treba ispravljati. Ispravljaćemo je zajedno. Ministarstvo pravde i Vlada će utvrđivati prijedloge, a Vi ćete biti u prilici da o tome raspravljate, kako bismo Tužilaštvo vratili tamo gdje mu je mjesto i prepoznali ga kao organ jedne od grana vlasti. Vidjećemo koja je to grana vlasti, a napravićemo komparativna rješenja sa najdemokratskijim državama svijeta i vidjeti kako to treba da funkcioniše. Tako će to funkcionisati i u Crnoj Gori.“

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?