Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Duško Marković doputovao u Rim na Samit CEI

Objavljeno: 19.12.2019. 16:55 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković doputovao je u Rim gdje na poziv premijera Italije Đuzepea Kontea, učestvuje u radu Samita Centralnoevropske inicijative (CEI).

Na Samit su, pored predsjednika vlada država članica, pozvani u svojstvu specijalnih gostiju predstavnici osam regionalnih i međunarodnih organizacija: Evropske komisije, Jadransko-jonske inicijative (JJI), Savjeta država Baltičkog mora (CBSS), Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), Organizacije crnomorske ekonomske saradnje (BSEC), Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) i Savjeta Evrope.

Tema današnjeg Samita je „Evropska integracija, regionalna saradnja i poslovne mogućnosti“.

Šefovi delegacija će imati priliku da ponove važnost procesa evropskih integracija koji nema alternativu i da razgovaraju o načinima boljeg korišćenja kapaciteta CEI u korist evropskih integracija, kako na političkom tako i na praktičnom nivou, uzimajući u obzir i postojeće instrumente CEI. Samit će, takođe, predstavljati priliku da šefovi delegacija razmijene mišljenja o tome kako CEI može pomoći da proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan ostane na vrhu agende EU, te kako može doprinijeti uspostavljanju bližih veza istočnoevropskih partnera sa EU.

Crna Gora na Samitu preuzima od Italije rotirajuće predsjedavanje ovom najstarijim i najvećim regionalnim mehanizmom na prostoru Centralne i Istočne Evrope koji okuplja 17 država.

Preuzimanjem jednogodišnjeg predsjedavanja Inicijativom, koje počinje od 1. januara 2020, Crna Gora potvrđuje podršku aktivnostima CEI na stvaranju održivog i prosperitetnog regiona, promovišući istovremeno kredibilnu evropsku perspektivu država aspiranata za članstvo u Evropskoj uniji.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?