Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković u Rimu razgovarao sa premijerom Konteom i komesarom za proširenje Varheljijem: Zajednički cilj je dalje ubrzavanje integracije CG u EU

Objavljeno: 19.12.2019. 22:57 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Crna Gora je lider u evropskoj integraciji, zajednički cilj je dalje ubrzanje integracionog procesa Crne Gore i davanje strateškog značaja proširenju Evropske unije na Zapadni Balkan – najvažnije su zajedničke ocjene sastanaka predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića danas u Rimu sa premijerom Republike Italije Đuzepeom Konteom i evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem održanim tokom Samita Centralno-evropske inicijative.

Premijer Konte saopštio je da Italija nastavlja da snažno podržava evropsku integraciju Crne Gore dok je komesar Varhelji rekao da mu je cilj da do kraja mandata naša zemlja bude spremna za ulazak u Uniju.

Predsjednik Marković zahvalio se premijeru Italije na podršci u evropskoj integraciji kao i u procesu našeg pristupanja NATO-u.

„Italija je uvijek bila uz nas. Mi danas kao saveznica uživamo benefite uspjeha na tom putu“ – kazao je predsjednik Marković. Dodao je da je za Crnu Goru bila dragocjena i pomoć Italije u reformi pravosuđa gdje je po uspješno okončana saradnja na izgradnji normativnog i institucionalnog okvira u oblasti vladavine prava.

Predsjednik Vlade Crne Gore je nakon sastanka rekao da je italijanski premijer bio potpuno jasan kada su u pitanju politika proširenja i Crna Gora. „Crna Gora je ostvarila najbolje rezultate i Crna Gora ima najbolju priliku da u novom pristupu koji će sigurno biti definisan od strane nove Evropske komisije podržan snažno od predsjednika Kontea i italijanske Vlade biti u prilici da intenzivira pregovarački proces i da on dobije na dinamici. Dakle, pozicija Italije, a i nove Evropske komisije će biti nesporna. Politika proširenja će biti jedna od ključnih politika nove Evropske komisije u nastavku“ – kazao je poslije sastanaka predsjednik Marković.

Premijeri Marković i Konte ocijenili su da su bilateralni politički odnosi Crne Gore i Republike Italije kvalitetni i sadržajni, a ekonomska saradnja izvanredna što potvrđuje nedavno puštanje u rad podmorskog energetskog kabla i činjenica da u našoj zemlji posluje više od 600 italijanskih kompanija odnosno pravnih i fizičkih lica. Predsjednici vlada Crne Gore i Italije su se saglasili da prostor za dalje unapređenje saradnje predstavljaju oblasti kulture i odbrane.

Predsjednik Vlade Crne Gore pozvao je italijanskog premijera da posjetom Crnoj Gori dâ doprinos daljem snaženju odnosa naših dviju prijateljskih država.

I premijer Konte i komesar Varhelji istakli su na sastancima da posebno cijene našu regionalnu politiku koju karakterišu dobri i kvalitetni odnosi sa svim zemljama okruženja.

Crna Gora je na Samitu preuzela jednogodišnje predsjedavanje Centralno-evropskom inicijativom – najvećim i najstarijim regionalnim mehanizmom saradnje koji okuplja 17 država.

Predsjednik Vlade je rekao da se prioriteti našeg predsjedavanja, koje počinje 1. januara 2020, podudaraju sa prioritetima dosadašnjeg italijanskog predsjedavanja, a koji su dali puni rezultat: „Povezanost, naučna diplomatija, zaštita životne sredine, kulturna saradnja i odnos prema mladima biće prioriteti našeg predsjedavanja“ – rekao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?