Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Pažin: Građani treba da dobiju Zakon koji će biti zalog budućnosti, a ne samo odgovor na prošlost

Objavljeno: 24.12.2019. 19:00 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin je na sjednici Zakonodavnog odbora Skupštine Crne Gore izrazio uvjerenje da usvajanjem Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti građani treba da dobiju zakon koji će biti zalog budućnosti, a ne samo odgovor na ono što je prošlost.

Komentarišući stavove članova Odbora, potpredsjednik Pažin je pozvao sve da se klone teških riječi i zagovaranja bilo kakve vrste nasilja, pa i verbalnog, naglasivši: „Siguran sam da imamo i snage i volje za pristup koji uvažava argumente, a koji poštuje mišljenje koje drugačije nego naše. Ja sam spreman da na takav način da razgovaram i o ovom zakonu i o svim drugim pitanjima.“

Potpredsjednik je naglasio da država ima ustavnu obavezu da štiti kulturna dobra.

„Imamo i Zakon o zaštiti kulturnih dobara, imamo i Ustav. U situaciji kada je neophodno štititi kulturna dobra moramo znati ko je za to odgovoran. Država prihvata odgovornost da štiti kulturnu baštinu koja pripada svim građanima,“ ocijenio je.

„1905. godine zakonom je Francuska uredila da su sve crkve izgrađene prije 1905. godine državna svojina. Mislite li da je neko uskratio vjernike u Francuskoj da koriste svoja vjerska prava, da ispovijedaju svoju vjeru zbog toga što je to upisano, kao spomenik kulture, na francusku državu? Uskraćuje li neko prava vjernicima Srpske pravoslavne crkve u Hramu Svetoga Save u Beogradu da ispovijedaju svoju vjeru i pored činjenice da je hram upisan na Republiku Srbiju? Znate li na koga su upisani hramovi u Ruskoj Federaciji koja je Vaš ideološki uzor, nemam ništa protiv toga samo konstatujem tu činjenicu? Smeta li što vjernicima u Rusiji što je Ruska Federacija upisana kao vlasnik crkvene imovine?“, naveo je potpredsjednik Pažin.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?