Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Zasijedao Savjet za NATO: CG kontinuirano uspješno realizuje obaveze i time potvrđuje da je pouzdana i kredibilna saveznica

Objavljeno: 26.12.2019. 17:03 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Savjet za NATO je danas, na V sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Savjeta, premijer Duško Marković, razmotrio niz aktuelnih pitanja koja proizilaze iz članstva Crne Gore u Alijansi. Konstatovano je da je Crna Gora postigla značajne i mjerljive rezultate nakon dvije i po godine članstva i da je, kvalitetnim i pravovremenim ispunjavanjem obaveza u okviru Saveza, još jednom opravdala kredibilitet koji, kao saveznica, uživa na nivou Alijanse.

U okviru razmatranja sprovođenja političkih prioriteta Crne Gore u okviru NATO, Savjet je ocijenio da je profilisanje naše države u Alijansi kroz implementaciju političkih prioriteta veoma uspješno i da je, kao takvo, podjednako važno i za proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji. Istovremeno, Crna Gora nastavlja da sprovodi aktivnosti na suočavanju sa globalnim bezbjednosnim izazovima koji zahtijevaju zajedničko, koordinisano djelovanje i saradnju saveznika.

Na sjednici je detaljnije bilo riječi i o implementaciji NATO smjernica o odbrambenim izdvajanjima, implementaciji NATO ciljeva sposobnosti, doprinosima naporima Alijanse na jačanju odbrane i odvraćanja, projektovanju stabilnosti, kao i doprinosu NATO komandnoj i strukturi snaga. U okviru ove tačke dnevnog reda, Savjet je kroz opsežnu diskusiju ocijenio da je Crna Gora dala doprinos dovoljan da, u kontekstu pomenutih obaveza iz članstva, i na nacionalnom nivou budemo zadovoljni dosadašnjim učinkom, jer je naš doprinos ocijenjen vrlo pozitivno i na nivou saveza.

Savjet je razmotrio i ažuriranje Kataloga nacionalnih odgovora na NATO mjere za odgovor na krize, što je od izuzetnog značaja za efikasno funkcionisanje kriznog upravljanja u Crnoj Gori. Zaključeno je da je ažuriranjem navedenog Kataloga, Crna Gora unaprijedila povezanost sa sistemom kriznog upravljanja u NATO, čime je obezbijedila i pravovremen i koordinisan odgovor na savremene bezbjednosne izazove, rizike i prijetnje, prvenstveno hibridne i asimetrične prirode. Istaknuta je važnost kvalitetne buduće interresorne saradnje na tom polju, koja je i do sada bila na visokom nivou.

Kao četvrtu tačku dnevnog reda, Savjet je razmotrio implementaciju Akcionog plana za 2019. godinu Komunikacione strategije „Crna Gora članica NATO“. Zaključeno je da se Strategija uspješno sprovodi, kao i da Komunikacioni tim preduzima sve mjere kako bi se taj proces uspješno nastavio u budućnosti. Ocijenjena je uspješnom dosadašnja implementacija kampanje „WeareNATO” koju Crna Gora sprovodi uz podršku partnera iz Velike Britanije, u cilju profilisanja Crne Gore kao uspješne saveznice.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?