Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Pažin: Predloženi zakon štiti temeljnu vrijednost Crne Gore kao zajednice slobodnih i ravnopravnih građana

Objavljeno: 26.12.2019. 17:25 Autor: Kabinet potpredsjednika Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošću„Kako svaki propis svoju vrijednost ostvaruje tek u dodiru sa životom, smatram izuzetno važnim da danas povedemo dijalog o temeljnim društvenim vrijednostima koje ovaj zakon štiti, odnosno da građanima ponudimo jasan odgovor na pitanje zašto je ovaj zakon potreban današnjoj Crnoj Gori i zašto je još potrebniji Crnoj Gori koju ostavljamo generacijama koje dolaze,“ naglasio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin u uvodnom izlaganju tokom rasprave o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti u Skupštini Crne Gore.

Ocijenio je da se te vrijednosti ogledaju u ustavnom određenju da je Crna Gora zajednica slobodnih i ravnopravnih građana, u kojoj smo, bez obzira na različito etničko porijeklo, ispovijedanje ili neispovijedanje vjere, svi građani Crne Gore i svi jednaki pred zakonom.

„Htjeli to da priznamo ili ne, savremene Crne Gore ne bi bilo, da je građani svih vjera i nacija nijesu, kroz dalju i bližu istoriju, gradili, branili i obnovili, na temelju neprolaznih vrijednosti slobode, pravde, jednakosti i solidarnosti. Na ovim istim univerzalnim vrijednostima danas počivaju najrazvijenije demokratije svijeta, pa i sama ideja ujedinjene Evrope.“

Ocijenio je da, zbog toga, ni za današnju Crnu Goru nema drugog puta napretka do odlučnog odbacivanja svih onih ideologija koje uče da u njoj ima vrjednijih i manje vrijednih nacija i vjera.

„Da budem sasvim jasan – smatram jednako neprihvatljivim vrijeđanje i negiranje crnogorskog državnog identiteta i onda kada se slavi nestanak naše države u ime velikosrpskog nacionalizma i onda kada se Njegoš proglašava genocidnim piscem, ali i onda kada neodgovorni državni službenici grubo uvrijede vjernike Srpske pravoslavne crkve,“ rekao je potpredsjednik i dodao:

„Zato, ovaj Predlog zakona koji je pred vama ne staje na kraj jednom etnonacionalizmu da bi porodio i uzgojio drugi. Ne! Ovaj zakon donosimo da bi svi u Crnoj Gori imali jednako pravo da, po svojoj savjesti, budu ili ne budu vjernici bilo koje vjeroispovijesti, i da bi zakoni Crne Gore jednako važili za sve.“

Potpredsjednik Vlade se, takođe osvrnuo na političke stavove da možda nije pravo vrijeme za usvajanje ovog zakona ili da ga treba odložiti za neko buduće vrijeme.

Ocijenio je da suština ovog pitanja zapravo glasi – da li želimo da generacija naše djece, kroz dvadeset ili trideset godina, i dalje raspravlja o tome koje su vjerske i nacionalne zajednice u Crnoj Gori starije i važnije i koje zaslužuju više prava od nekih drugih?

„Nemam baš nikakvu dilemu da narednoj generaciji moramo, jednom za svagda, ostaviti jasan odgovor na to pitanje – da su u građanskoj Crnoj Gori najstarije i najvažnije one vrijednosti koje spajaju Crnogorke i Crnogorce svih vjera i nacija,“ podvukao je potpredsjednik. 

„Samo od takvih vrijednosti može biti satkan državni identitet Crne Gore koji seže dublje od svih naših razlika i u kojem su čojstvo i ljudskost neprikosnoveni čuvari ljudskog dostojanstva.

Upravo to je viševjerski i višenacionalni identitet kojim se s pravom ponosimo i po kojem se Crna Gora danas prepoznaje i cijeni, kako u našem susjedstvu, tako i širom svijeta.“

Ipak, dodao je, za dalju izgradnju i očuvanje ovih vrijednosti, koje su uslov napretka našeg društva, neophodno je da svi u Crnoj Gori pokažemo puno razumijevanje za sve naše različitosti, kao i visok stepen saglasja oko univerzalnih ljudskih i građanskih vrijednosti koje nas ujedinjuju i spajaju.

„Zato pozivam sve vjerske zajednice i sve društvene aktere da kroz dijalog i međusobno uvažavanje, svi zajedno, kroz primjenu ovog zakona doprinesemo trajnom utemeljenju Crne Gore kao zajednice slobodnih i ravnopravnih građana.

Jedino tako vjerske i nacionalne različitosti mogu biti ono što one suštinski i jesu – istinsko bogatstvo građanske Crne Gore,“ zaključio je potpredsjednik Pažin.

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?