Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Marković: Garantovao sam mitropolitu Amfilohiju da Zakon o slobodi vjeroispovijesti nema skrivenu agendu u odnosu na Mitropoliju crnogorsku-primorsku

Objavljeno: 27.12.2019. 00:56 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković je prilikom današnjeg susreta garantovao mitropolitu Amfilohiju da Zakon o slobodi vjeroispovijesti nema skrivenu agendu i zlokobnu misiju u odnosu na Mitropoliju crnogorsku -primorsku.

„Dao sam garancije i uvjerenja da ovaj zakon nema nikakvu skrivenu agendu, da je to zakon koji treba svakom civilizovanom i demokratskom društvu i da on ne ugrožava niti Crnogorsku mitropoliju niti bilo koji vjerski objekat kojim raspolaže ili upravlja Crnogorska mitropolija, niti dovodi u pitanje položaj ili status ijednog sveštenika“, saopštio je predsjednik Marković u Skupštini Crne Gore u raspravi povodom Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Predsjednik Marković je podvukao da je u razgovoru sa Mitropolitom, poštujući njegov stav, argumentovao odnos prema Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, a ne prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Prihvatanje inicijative opozicionih poslanika za susret sa Mitropolitom predsjednik Marković je obrazložio kao potvrdu da Vlada u ovoj raspravi želi dijalog o suštinskim i ključnim pitanjima, a ne o politici i manipulacijama, kao i potvrdu potpune spremnosti da uvaži u Parlamentu poslanike koji o ovom pitanju imaju dijametralno suprotno mišljenje i naglasivši: „Činjenica je da o duhovnim i vjerskim pitanjima koja se prelamaju i preko ovog Zakona treba razgovarati sa prvim čovjekom ili duhovnikom Crnogorske mitropolije. I da njegove riječi ili njegove poruke i njegova argumentacija mogu biti osnov za dalje promišljanje o ovom rješenju. Ne nikako bilo kojeg drugog crkvenog velikodostojnika, kao što smo imali priliku da to čujemo.“

Premijer je ukazao da je Vlada bila veoma trpeljiva i u onim situacijama kada se drastično kršio crnogorski zakon, iako sveštenici za to nijesu imali blagoslov Mitropolita, zbog poštovanja njegove riječi.

Rezimirajući današnju dugu raspravu, predsjednik Vlade je saopštio poslanicima da je Mitropolit tražio da Vlada povuče Zakon i da je to u interesu svih.

„Kada sam ga pitao zašto je to takav predlog iza koga čvrsto stoji je argumentacija – nepovjerenje u nas i strah za svoju poziciju, za poziciju Mitropolije i njihove imovine. Pokušao sam da ga razuvjerim, da takvog straha nema, niti da ga može biti i da ipak treba da poštujemo jedni druge“ – naglasio je Premijer.

Objasnivši da on kao predsjednik Vlade ima obaveze iz programskih i drugih opredeljenja kojim je ova Vlada zadobila povjerenje građana, premijer Marković je rekao da je zamolio Mitropolita da ostavi vrijeme da vidi da li su garancije u implementaciji Zakona pouzdane ili one imaju manipulatorini sadržaj.

„Ono što smo svi i zajedno potencirali da je dijalog neophodan. Da smo i do sada imali dijalog, ali po njihovoj ocjeni nedovoljan i ne dovoljno inkluzivan. Istovremeno sam iskazao spremnost da nastavljamo da taj dijalog vodimo i nakon glasanja o ovom Zakonu, ako on prođe u Parlamentu“ – naveo je predsjednik Vlade. 

Istakao je da su Mitropolit i njegovi saradnici rekli da je zakon dobar, osim u dijelu članova 62 do 64, i da je u pitanju je nepovjerenje, a ne zakon. Ocijenivši da je u pitanju iracionalni strah koji je nametnut ukupnim društvenim djelovanjem i neviđenim manipulacijama, predsjednik Vlade se osvrnuo i na današnja pisanja jednog portala da je fizički napadnut zbog toga što je razgovarao sa Mitropolitom.

„Dakle, uzmite sve u obzir. Nemojte povlađivati sitnim interesima i špekulacijama. Mi smo ovdje država – i vi poslanici, opozicioni i poslanici pozicioni, i Vlada. Na nama je odgovornost, a ne na igračima van ovog terena. Posebno onima koji nijesu dobronamjerni. Zbog toga Vas pozivam poslaniče Mandiću da iz ove situacije izađemo ne slažući se, sa punim razumijevanjem, a pokušavajući da vjerujemo jedni drugima i da to povjerenje veoma brzo potvrdimo. A ja sam spreman to povjerenje da gradimo već od 8. januara“ – poručio je predsjednik Vlade.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

FOTO I VIDEO: https://flic.kr/s/aHsmKgSLqG

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?