Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković nakon usvajanja Zakona: Crnoj Gori ne treba Šešeljizacija, obezbijedićemo da u zemlji sve funkcioniše

Objavljeno: 27.12.2019. 09:33 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Predsjednik Vlade Duško Marković ocijenio je nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica da je čin poslanika Demokratskog fronta neodgovoran, ali je dodao da ne očekuje radikalizaciju situacije i da će vlasti obezbijediti da u zemlji sve funkcioniše.

„Nažalost moram da izrazim žaljenje zbog jednog neodgovornog odnosa prema Parlamentu i naravno temi koja je poslanike Demokratskog fronta podstakla na takvo ponašanje. Vjerujem da današnja Crna Gora, Crna Gora u XXI vijeku ne treba ovakvo političko ponašanje i djelovanje u crnogorskom parlamentu. Ne treba nam Šešeljizacija crnogorskog parlamenta. Treba nam dijalog i kada se razlikujemo jer u tom dijalogu razlike mogu biti manje, a nivo razumijevanja veći. Dakle, osuđujem ovaj čin, on je neprimjeren i neodgovoran prema drugim poslanicima i neodgovoran prema građanima Crne Gore, ali vjerujem da će ovo biti dobro iskustvo za sve i da se ovo više nikada neće ponoviti“ – rekao je predsjednik Vlade novinarima nakon usvajanja zakona.

Premijer Duško Marković je ocijenio da je Vlada danas pokazala sposobnost da obezbijedi kvalitetan dijalog o jednom osjetljivom ali i važnom pitanju.

„Svjedoci ste da sam u okviru toga dijaloga pokušavao pronaći tačke spajanja u okviru naših razlika, da sam u toku zasijedanja prihvatio inicijativu da se sretnem sa Mitropolitom crnogorsko-primorskim – dva sata sam razgovarao sa Mitropolitom, ne prvi put, ali danas ovim povodom direktno. Sučelili smo argumente jedna i druga strana, i naravno nastavili rad u parlamentu. Vidjeli ste da su predlozi koji su dolazili od političke grupacije Demokratskog fronta bili ucjena – uzmite ili ostavite. U jednom takvom ambijentu nijesmo mogli razumjeti njihov interes da popravljamo zakonska rješenja. Sli šta je tu je zakon je usvojen. Zakon i rješenja u njemu su dobro svih građana, dobro svih vjernika i naravno ateista da će on osnažiti onaj naš napor da Crnu Goru izrađujemo kao slobodno i demokratsko društvo u kojem će sva prava imati vjernici, ali da ta prava ne mogu ugrožavati prava drugih“ – kazao je predsjednik Vlade.

Premijer Marković se poručio građanima Crne Gore da je država sposobna da obezbijedi mir i stabilnost i kada se dešavaju ovakve situacije i zahvalio se ogromnom broju građana za kontinuiranu podršku koju je dobijao tokom rasprave.

„I da se zahvalim na njihovoj trpeljivosti i zbog toga što nijesu odgovorili pozivu Demokratskog fronta da izađu na ulice i blokiraju saobraćajnice i ugroze redovan život drugih građana. Dakle, puna zahvalnost građanima Crne Gore na povjerenju. Ja im kao predsjednik Vlade garantujem mir i stabilnost. Nemaju razloga da brinu za to“ – kazao je premijer.

Na pitanje novinara da li može biti nemira predsjednik Vlade je rekao da ne vjeruje u to.

„Vi znate da građani nijesu izašli samostalno i da taj izlazak građana nije njihov odgovor na ono što se dešavalo u Parlamentu nego na poziv jasan, direktan poziv lidera Demokratskog fronta da se izađe na ulicu i da se na taj način izvrši pritisak na poslanike u parlamentu da ne glasa za ovaj zakon, na Vladu da povuče zakon. To je nerazumijevanje i politike i potrebe da se u Crnoj Gori u okviru jednog političkog i demokratskog dijaloga ne može funkcionisati na bazi ucjena niti se može putem sveštenika uticati na civilnu vlast da realizuje svoju ustavnu ulogu odnosno da donosi zakone. Dakle, ne vjerujem uopšte u nemire u Crnoj Gori, ne vjerujem u nestabilnost Crne Gore“ – kazao je premijer.

Predsjednik Vlade Crne Gore je na kraju izjave za javnost pozvao građane koji su na ulicama da se u pristojnom roku raziđu i da se vrate svojim kućama.

„Ako se taj zahtjev vlasti ne usliši država Crna Gora odnosno organi za sprovođenje zakona će obezbijediti da u državi sve funkcioniše da građani mogu da idu na posao, da vode svoju djecu u vrtiće, da idu do bolnica. Dakle sasvim sam siguran da neće biti problema ni na našim ulicama ni u zemlji u cjelini“ – zaključio je premijer Duško Marković.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?