Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Radunović: "Stvaramo ambijent za privredu i privredne aktivnosti"

Objavljeno: 30.12.2019. 22:51 Autor: Ministarstvo finansija
"Stvaramo ambijent za privredu i privredne aktivnosti", saopštio je ministar finansija Darko Radunović na tradicionalnom sastanku premijera i članova Vlade Crne Gore sa privrednicima održanom u Privrednoj komori Crne Gore i napomenuo da su u poslednjem kvartalu 2019. godine usvojeni Zakon o javnim nabavkama, Zakon o javno privatnom partnerstvu i Zakon o koncesijama.

"Prisutna je činjenica da imamo visoko opterećenje na rad, 41% kod nas, a 36,5% u državama Evropske Unije. U ovoj godini smo smanjili za 2 p.p. na teret poslodavca za zdravstveno osiguranje, od Nove godine krizni porez ce ići – 2 i povećali smo minimalnu cijenu i mišljenja sam da je to dosta dobar trend i o tome ćemo voditi računa", izjavio je ministar Radunović i naglasio da je ovo smanjenje imalo malog efekta na povećanje prosječne zarade u Crnoj Gori i nije dalo odraza kod poslodavaca.

Kada je u pitanju sistem elektronske fiskalizacije naveo je da nismo uspjeli na vrijeme da završimo tender zajedno sa Svjetskom bankom i samim time odložena je primjena za godinu dana i istakao sistem kao dobar alat u borbi protiv sive ekonomije, a naredna godina će poslužiti kao dobar testni period i mogucnost da se izabere dobar ponudjač.

Takodje, naglasio je sljedeće: "Stvorili smo fiskalnu stabilnost i kontrolisemo dva najvaznija makroekonomska indikatora – deficit i javni dug, ali moramo voditi računa o svakom prihodu koji ide u budžet, pod mjerama smo fiskalne konsolidacije i moramo to imati na umu.

"Moramo biti vrlo oprezni prilikom promjena načina i modela opterećenja na rad", zaključio je ministar finansija Radunović.


PR Služba
Ministarstva finansija
   

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?