Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković: Pozivam sveštenstvo i mitropolita SPC da ne podstiču nerede, ovo je posljednja opomena, Država će zaštititi građane

Objavljeno: 31.12.2019. 01:16 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković pozvao je popodne sveštenike Srpske pravoslavne crkve na čelu sa najvišim velikodostojnikom te crkve u Crnoj Gori mitropolitom Amfilohijem (Radovićem) da ne podstiču nerede rekavši da je ovo posljednja opomena.

„Pozivam sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori da se vrate u crkve i hramove, da pozovu vjernike da služe i da borave u hramovima da ih ne pozivaju na otpor i pružanje otpora vlastima u odnosu na ovaj zakon jer se iz crkava i hramova i njihovih liturgija izlazi na ulice projektuju se neredi i napadi na policisjke službenike na građane i imovinu. … A Mitropolitu crnogorsko-primorskom savjetujem da ne podstiče nezadovoljstvo i nerede da je ovo posljednja opomena u tom smislu. Jer Crna Gora i državne institucije neće dozvoliti izazivanje nereda, napade na državne službenike, na policiju i ugrožavanje imovine i ograničavanje prava drugih građana“ – rekao je predsjednik Vlade odgovarajući na pitanja novinara nakon sastanka sa privrednicima u Privrednoj komori Crne Gore.

Premijer je kazao da poziv Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve na dijalog predstavlja kucanje na otvorena vrata.

„Dijalog je praksa ove vlade, a posebno kada je ovaj zakon u pitanju“ – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković podsjetivši da je to ponovio i mitropolitu Amfilohiju na dan parlamentarne rasprave i da mu je predložio da neposredno po usvajanju zakona počne dijalog o njegovoj implementaciji i rad na zaključenju ugovora države i Srpske pravoslavne ckrve.

„Dakle Mitropolija kuca na otvorena vrata i na već učinjen moj javni poziv“ – kazao je predsjednik Vlade Crne Gore.

Na pitanje novinara da prokomentariše činjenicu da vlasti Srbije nijesu osudile pokušaj spaljivanja zastave Crne Gore na ambasadi naše zemlje u Beogradu predsjednik Vlade je rekao da to smatra neobjašnjivim, te da sa druge strane Crna Gora poštuje imovinu i znamenja Republike Srbije.

„Neobjašnjivo je da zvanična Srbija nije osudila pokušaj paljenja crnogorske zastave u Beogradu. Začuđujuća je činjenica da ministri u Vladi Srbije i neki njihovi programirani analitičari vrijeđaju Crnu Goru i njene institucije. Ako je vlastima Srbije i Vladi Srbije potrebno bilo kakvo objašnjenje u odnosu na ovaj zakon mogu ga dobiti od nas u svakom trenutku. Za to je potreban dijalog. Očigledno nema spremnosti na taj dijalog nego se taj dijalog vodi preko posrednika, opozicionih političkih predstavnika pa i predstavnika Crkve. Vlada i Crna Gora je otvorena za taj dijalog. Vjerujem da ovo nije dobar primjer i dobra argumentacija za ono što nam se nudi kao saradnja u regionu posebno kada je u pitanju „Mini Šengen“. Kao što vidite u Crnoj Gori postoji potpuna sigurnost srpske imovine, srpskih građana, srpskih kompanija… Pogledajte da li se neko okuplja ispred srpske ambasade? Da li neko atakuje na srpsku zastavu u Crnoj Gori? Da li su ovdje ugrožene srpske kompanije i njihovi zaposleni? Da li zaista ima nekoga ispred države u vjerskim objektima ili crkvama? Da li su ugrožena imovina Srpske pravoslavne crkve i da li je zabranjeno vjernicima da idu u vjerske objekte? Dakle, radi se o jednoj političkoj manipulaciji koja ima za cilj da Crnu Goru predstavi kao nebezbjednu zemlju. Siguran sam da to ne doprinosi dobrom razumijevanju između dvije države. Crna Gora poštuje Srbiju, Crna Gora poštuje institucije Srbije, poštuje njihova znamenja i tako će se odnositi prema njima i u budućnosti“ – kazao je predsjednik Vlade.

Predsjednik Marković je rekao da je Crna Gora demokratsko društvo u kojoj svako ima pravo da protestuje kad god procjene da je to neophodno, kada misle da treba da upozore vlast ili da se bore za svoja prava.

„Ali to se mora raditi u skladu sa zakonom i odgovarajućim procedurama. Svako huliganstvo, svaka vrsta ataka na državnu imovinu i na službena lica će biti strogo sankcionisani i tu neće biti praštanja i milosti“ – rekao je Premijer.

Premijer Duško Marković je poručio građanima Crne Gore da su sigurni i da je država tu da im obezbijedi sigurnost.

„Poručujem građanima: Budite sigurni, budite bezbjedni, imajte strpljenja. Crna Gora je evropska država XXI vijeka. Ovdje neće biti nikakvog sukoba. Ovdje nije nikome tijesno: ni Srbima, ni Crnogorcima, ni Albancima, ni Muslimanima – Bošnjacima, ni Hrvatima ni bilo kome drugom. CG je dom za sve. Ali u CG će se poštovati crnogorski zakoni, a ne nečiji drugi. Ne brinite za svoju bezbjednost! Država je tu da štiti vašu sigurnost i sigurnost vaših porodica“ – zaključio je predsjednik Vlade Duško Marković.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
                         

  
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?