Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković: Crna Gora je daleko odmakla u procesu pregovora sa EU, izmjene pravila pregovaranja ne primjenjivati retroaktivno

Objavljeno: 15.01.2020. 17:31 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković poručio je da naša zemlja razumije situaciju u kojoj se nalazi Evropska unija, ali je dodao da naša zemlja već pregovara po do sada najstrožim kriterijumima, da kao lider integracija ne može biti poređena sa državama koje tek počinju pregovore, te da izmjene procesa ne bi trebalo primjenjivati retroaktivno.

„Iako nijesmo zagovornici 'mijenjanja pravila u sred igre', u određenoj mjeri, saglasni smo da pregovarački proces treba učiniti konkretnijim i mjerljivijim, a njegove rezultate jasnijim i vidljivijim kako akterima u procesu pristupanja, tako i svim građanima u Crnoj Gori. Crna Gora nije u istoj poziciji kao ostale zemlje regiona koje tek treba da započnu pregovore, zbog čega vjerujemo da izmjene procesa ne bi trebalo da se primjenjuju retroaktivno. Ostajemo otvoreni za razgovor i saradnju, uz naglašenu potrebu da se obezbijedi adekvatno vrednovanje rezultata koje smo postigli u dosadašnjem toku procesa, što je važno za održavanje kredibilnosti procesa proširenja“ – rekao je predsjednik Vlade danas u Podgorici na predstavljanju prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem Evropske unije koje je organizovala Ambasada Republike Hrvatske.

Premijer je rekao, obraćajući se ambasadorima država članica Unije, da naša zemlja pregovara po najstrožijim kriterijumima koje je Evropska unija ikada imala u okviru politike proširenja, te da smo u takvim uslovima, s relativno mladom administracijom, predvodnici evropske integracije.

„U osmoj godini pregovaračkog iskustva, čvrsto stojimo na stanovištu da je pristupanje EU jedina opcija za crnogorsko društvo iako smo prošlu godinu završili, po prvi put, bez otvaranja posljednjeg preostalog pregovaračkog poglavlja – Poglavlja 8“ – rekao je premijer. Dodao je da je Crna Gora spremna da podijeli svoja iskustva sa ostalim državama regiona Zapadnog Balkana.

„Nastavićemo da pružamo podršku susjedima u procesu integracija i dijelimo iskustva iz tog procesa. U tom kontekstu, očekujemo da će tokom hrvatskog predsjedavanja Sjeverna Makedonija i Albanija dobiti dugo očekivani datum otvaranja pregovora s EU, čime će region dinamičnije krenuti putem ispunjavanja evropskih obaveza“ – rekao je Premijer.

Očekujemo otvaranje posljednjeg poglavlja

Predsjednik Vlade je rekao da će Crna Gora nastaviti da posevećeno ispunjava obaveze iz integracionog procesa.

„Očekujemo intenziviranje aktivnosti u pravcu otvaranja posljednjeg poglavlja 8 – Konkurencija, kao i zatvaranje onih pregovaračkih poglavlja koja mogu biti spremna u relativno kratkom roku. Npr: poglavlja 3 – Pravo osnivanja preduzeća i sloboda pružanja usluga, 6 – Privredno pravo, 7 – Pravo intelektualne svojine, 10 – Informatičko društvo i mediji, 20 – Preduzetništvo i industrijska politika, 21 – Trans-nacionalne mreže, 28 – Zaštita potrošača i zdravlja i 31 – Vanjska, bezbjednosna i odbrambena politika. Naš cilj je da dobijemo Izvještaj o ispunjavanju privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24. Time bi Crna Gora dobila završne zadatke za usavršavanje sistema vladavine prava, i samim tim ušla u napredniju fazu pregovaračkog procesa koji podrazumijeva i privremeno zatvaranje poglavlja. U fokusu Vlade, u ovoj godini, je dalje jačanje institucija, održavanje dinamičnog ekonomskog razvoja, smanjenje nezaposlenosti i nastavak stabilizacije javnih finansija“ – rekao je premijer Duško Marković.

Premijer je rekao da je naša zemlja svjesna kompleksnosti koju nosi hrvatsko predsjedavanje u kontekstu izazova, prije svega Bregzita, pitanja višegodišnjeg budžeta EU, početka rada nove Komisije, ali je dodao da Crna Gora naročito cijeni to što je jedan od ključnih aspekata i pitanje proširenja, u okviru četvrtog prioriteta – Uticajna Evropa.

„Istovremeno prateći aktuelnu razmjenu mišljenja na evropskoj sceni i inicijative o novoj metodologiji procesa proširenja, svoje napore i kapacitete usmjeravamo na dosljedno ispunjavanje obaveza iz pristupnog procesa, ne uzmičući pred izazovima. Iskustvo hrvatskog pristupanja Evropskoj uniji za nas je višestruko značajno, s aspekta uspostavljanja „kontrolnih mehanizama“ u formi mjerila koja su veoma efikasna i smislena. … Pored simboličkog značaja održavanja Samita ZB-EU u maju o.g. dvadeset godina nakon Zagrebačkog samita, vjerujemo da ova paralela može imati i suštinski značaj u pravcu napora da se bliže i preciznije odredi budućnost politike proširenja EU i pregovaračkog procesa u cjelini“ – rekao je Premijer.

Članstvo u NATO-u već daje rezultate

Predsjednik Vlade je rekao da su na ekonomskom planu efekti članstva u NATO-u već vidljivi u napretku Crne Gore na svim poljima.

„Danas je Crna Gora jedna od najbrže rastućih ekonomija Evrope. Visoke stope ekonomskog rasta i značajna domaća i strana investiciona aktivnost dovele su do povećanja broja zaposlenih i smanjenja broja nezaposlenih u Crnoj Gori“ – rekao je predsjednik Vlade.

Premijer Duško Marković je podsjeto na sastanku sa ambasadorima da je Crna Gora jedna od najbrže rastućih ekonomija Evrope pri čemu je pomenuo da su visoke stope ekonomskog rasta i značajna domaća i strana investiciona aktivnost dovele do povećanja broja zaposlenih i smanjenja broja nezaposlenih u Crnoj Gori.

CG je predmet hibridnog rata

„Pored bilježenja pozitivnih ekonomskih trendova, Crna Gora se u kontuinutetu potvrđuje kao politički i demokratski stabilno okruženje za sve svoje građane. Kao što smo bili svjedoci u proteklih par nedjelja, uprkos velikom broju subverzivnih aktivnosti kojima smo bili izloženi, uspjeli smo da očuvamo bezbjednost i osnovne vrijednosti koje baštini naše društvo“ – rekao je predsjednik Vlade.

Dodao je da je naša zemlja na primjeran i odgovaran način, kako i dolikuje članici NATO-a i državi koja je duboko u procesu evropske integracije, odoljela neprimjerenoj i agresivnoj medijskoj kampanji uz veliki broj dezinformacija i lažnih vijesti – sa cilljem uznemiravanja javnosti i građana, i podsticanja nereda i nestabilnosti.

„Kao što znate, od pripreme nacrta Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica 2015. do njegovog usvajanja održane su opsežne i detaljne konsultacije sa svim vjerskim zajednicama i drugim zainteresovanim subjektima u Crnoj Gori. Nakon što smo prihvatili sve predloge vjerskih zajednica koji su bili u skladu sa međunarodnim pravnim standardima i javnim interesom, zatraženo je mišljenje Venecijanske komisije čije su sve preporuke uvrštene u tekst Zakona. Njime se implementiraju temeljna ustavna načela o slobodi vjeroispovijesti i jednakosti svih pred zakonom i potvrđuje sekularni karakter crnogorskog društva i države, kao i jednakopravnost svih vjerskih zajednica. Ostajemo otvoreni za inkluzivni dijalog i podršku u primjeni zakona svim vjerskim zajednicama, kao i za razgovor sa MCP o uslovima za zaključivanje temeljnog ugovora, kad za to iskažu spremnost“ – kazao je predsjednik Vlade Duško Marković na sastanku sa ambasadorima država članica Evropske unije koji je organizovala Ambasada Republike Hrvatske kako bi predstavila prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem Evropske unije.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?