Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković za RTCG: Novi poziv MCP za dijalog, otpor Zakonu prerastao u obračun sa državom

Objavljeno: 22.01.2020. 17:30 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković kazao je da Zakon o slobodi vjeroispovijesti nije usmjeren ni protiv jedne vjerske zajednice, da je otpor ovo pravnom aktu prerastao u obračun sa državom Crnom Gorom i da je sada nemoguće povući Zakon.

Gostujući u Jutarnjem programu RTCG, premijer Marković je kazao da je dijalog za njega neupitan, da snažno insistira da do toga dođe te da će se do kraja nedjelje zvanično obratiti mitropolitu Amfilohiju za nastavak razgovora. Predsjednik Vlade je kazao da će o Zakonu razgovarati sa akterima unutar Crne Gore i o tome ne može odlučivati nijedan predsjednik, pa ni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Za nas je legitimna adresa za razgovor Mitropolija crnogorsko-primorska i mitropolit Amfilohije", rekao je Marković i istakao da nije tačno da dijaloga o ovom pravnom aktu nije bilo te da je on lično više puta razgovarao sa mitropolitom Amfilohijem, a da su to činili i drugi članovi Vlade.

Osvrnuo se premijer Marković i na pozive da Vlada povuče Zakon: "Vlada ne može da povuče zakon. Vlada predlaže, Skupština ga usvaja, a potvrđuje ga Predsjednik svojim potpisom. Ovaj zakon je prošao sve te procedure i on je u pravnom životu. Niko ne može da ga povuče".

Zakon, kaže, može biti osporen u cjelosti ili u pojedinim normama, ali kroz jasnu proceduru predviđenu za to.

Predsjednik Marković je naglasio da država garantuje da nema razloga za strahove i zablude. Otpor Mitropolije prema Zakonu objasnio je njihovom željom da budu izvan pravnog sistema Crne Gore.

Marković je rekao i da su razočaravajuća dešavanja nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, da se nije radilo o otporu ovom aktu već da je on prerastao u obračun sa Crnom Gorom.

"Taj atak i neviđenu propagandu, nosili su akteri unutar zemlje, ali najdrastičnije i najbrutalnije akteri iz susjedne Srbije", rekao je Marković.

Kampanju u Srbiji su vodili i državni zvaničnici, ali i predstavici opozicije, NVO i medija, ali je na sceni bila i skrivena kampanja koju je sprovodilo sveštenstvo MCP.

"Pravoslavnim crnogorskim vjernicima se prijetilo da ne podržavaju Zakon, da ne stoje iza vlasti koja ga je predložila, jer će ne samo oni, nego čitave porodice biti proklete i izopštene iz pravoslavlja", rekao je premijer Marković.

Na pitanje novinarke da li se on plaši kletvi, predsjednik Marković je kazao da ga takve poruke čude jer ne može da vjeruje da retorika srednjeg vijeka danas generiše ponašanja ili same pojave.

Predsjednik Vlade je ponovio da je Zakon izuzetno liberalan, da nema otimanja crkvene imovine već da će ona ostati za dobro svih vjernika. On je ukazao i na postojanje brojnih slučajeva nezakonitog prepisivanja državne imovine na crkvu ili sveštenike i poručio da će svi takvi slučajevi biti ispitani i sankcionisani.

Predsjednik Vlade je istakao da su po Zakonu o slobodi vjeroispovijesti sve vjerske zajednice ravnopravne a govorio je i o zakonima koji regulišu pitanje vjeroispovijesti u Srbiji i Hrvatskoj.

"Srpski zakon stavlja u prvi plan SPC, a hrvatski zakon na jednak način uređuje pitanja funkcionisanja svih vjerskih zajednica u Hrvatskoj, pa i SPC koja je potpisala Temeljni ugovor sa hrvatskom državom, u kojem se kaže da su imovina i nepokretna dobra SPC koje ona koristi u Hrvatskoj materijalno i kulturno dobro Hrvatske, a ne neke druge države", pojasnio je Marković.

U Hrvatskoj, kaže Premijer, žive građani srpske nacionalnosti koji imaju potpisan ugovor sa državom, gdje su vjerski objekti kulturno dobro države. Pitajući zašto bi Crna Gora bila izuzetak, predsjednik Marković je rekao da se ovdje želi monopol i da je namjera da se relativizuje suština crnogorske države i njena sloboda i nezavisnost.

Predsjednik Marković je govorio i o odnosu sa Srbijom, konstatujući da su odnosi sa ovom državom, ne našom krivicom, najlošiji od obnove nezavisnosti.

"Što se tiče Srbije, njih želimo kao pouzdanog i uspješnog susjeda, da o pitanju razlika razgovaramo na državnom nivou, a ne preko medija i programiranih analitičara i intelektualaca", rekao je Marković.

On je poručio da neće dozvoliti Srbiji da se miješa u unutrašnja pitanja Crne Gore, da je moraju gledati kao suverenu državu i shvatiti da je ona samostalna.

Paljenje crnogorske zastave u Beogradu je, rekao je predsjednik Marković, jasan odnos prema državi Crnoj Gori i njenom pravu da suvereno odlučuje o unutrašnjim pitanjima. Nasuprot tome, u Crnoj Gori do sada nije zabilježen ni jedan slučaj skrnavljena simbola države Srbije.

Komentarišući kritike da nema Srba na rukovodećim pozicijama, predsjednik Marković je ukazao da su u Skupštini Crne Gore poslanici koji se izjašanjavaju kao Srbi, da prosrpske partije vrše vlast u nekoliko opština ali i da je Crna Gora, u ekonomskom smislu, veliko tržište za Srbiju. Osvrnuo se na činjenicu da u Crnoj Gori posluju brojne kompanije iz Srbije, te da u našoj zemlji tokom ljetnje sezone radi oko 10.000 sezonskih radnika iz te države.

"Uzmimo podatak da je prosječna plata oko 500 eura, mjesečno to je pet miliona. Za četiri mjeseca to je blizu 25 miliona", rekao je predsjednik Vlade Crne Gore.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE
  
  
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?